Bibliografia

Memòries amb imatges. Anys 1940-1980 Volum 1. Comentaris de les imatges de Vilobí d'Onyar-Salitja-Sant Dalmai-Aiguaviva-Brunyola i Estanyol

Vist: 883
Memòries amb imatges. Anys 1940-1980 Volum 1. Comentaris de les imatges de Vilobí d'Onyar-Salitja-Sant Dalmai-Aiguaviva-Brunyola i Estanyol
Memòries amb imatges. Anys 1940-1980 Volum 1. Comentaris de les imatges de Vilobí d'Onyar-Salitja-Sant Dalmai-Aiguaviva-Brunyola i Estanyol

Autor: Pere Masó i Panella

Col·lecció Practicar Psicoestètica.

Aquest llibre conté un recull de 350 còpies de fotografies i d’alguns documents de 50 cases. Materials – recollits personalment i amb converses ben profitoses. En bona part estaven mig extraviats o sense servir per no estar publicats. Facilita una interessant visió de conjunt de les imatges de moltes persones, del treball que varen desenvolupar i bon nombre d’aspectes de la vida d’aquells anys.

PRESENTACIÓ:

"En aquests temps en que tot va tan ràpid i que vivim amb tan garbuix d’imatges i d’informacions vàries -que tant ens podrien desorientar- vaig decidir elaborar aquest treball, he de dir, que amb moltes ganes. Pensava que podria interessar pel fet d’ajudar a posar més ordre i actualització de coneixements d’aquesta petita part ben viva de la nostra Catalunya dels anys passats. Segur que aquest llibre esdevindrà útil a tothom donat que ha estat confeccionat, pensat i creat especialment amb els següents objectius:

-Deixar constància d’una publicació més, a fi i efecte de ressaltar la importància que ha tingut i té el nucli familiar en la nostra societat moderna, bo i tenint en compte tots els seus avantpassats. La família ha estat i ha de ser el nucli fonamental de la societat. Amb ella els humans poden tenir -sens dubte- un desenvolupament més íntegre. Dels avantpassats podem dir -d’allò més important i a favor seu- que molts, amb els seus ideals varen ser bons protectors dels seus, dels propis i en alguns casos fins i tot dels altres. No cal dir que els trobem a faltar.

-Ajudar a tenir més present més persones dels sis pobles esmentats sense fer desconsideracions. Molts han estat o encara són destacats referents pel seus exemples de vida i de treball. Pot ser per la seva bonhomia, per les maneres de dirigir-se i dirigir o pel fet de donar suport i estabilitat als seus familiars o amics. Tots -sigui amb unes habilitats o altres- mereixen una òptima consideració. Faig una especial referència a aquelles persones que podien haver tingut més encerts i sort en el pas de la seva vida i dels seus anys. Per als qui els sigui possible aconseguir-ho, els hem de desitjar el millor.

- Facilitar el record o coneixement de la vida en els pobles rurals esmentats amb alguns dels millors detalls del seu dia a dia. Molts d’aquest detalls -passats i actuals em sembla que no s’han tingut prou en compte oralment o per escrit. És un greu error, ja que si no coneixem prou bé el desenvolupament i el treball de les persones, no ens serà possible tenir-hi la millor relació.

- Poder pensar millor en el futur. Aquestes pàgines, crec que ajuden a fer memòria d’un cert nombre de bons resultats de la prosperitat obtinguda en la vida i treball d’alguns dels nostres convilatans. Tothom s’hi podrà trobar reflectit si pren molta atenció en mirar-lo i en llegir-lo atentament. Estic convençut que tot el que exposo, no deixarà indiferent ningú.

Per a mi és una joia tenir a mà aquests conjunt d’imatges, còpies de documents i de redactats. Amb l’estètica de les expressions i llocs on són vistes les persones, les cases, les masies, les eines, el seu reconeixement entre elles. He de dir que...em captiven. També em fan donar més importància de la que hi donava en el passat i en el present. Sens dubte ho vull compartir amb tots vosaltres, conjuntament amb tot el contingut de l’obra que us presento.

Finalment, em sembla que hom podrà recrear-se bo i servint-se d’aquestes pàgines, cosa que donarà lloc -n’estic segur- a interessants converses entre familiars, entre amics i coneguts. Aquest recull d’imatges i escrits -amb la sort d’haver-lo pogut elaborar molt de primera mà- em sembla que serà vist des de punts de vista diferents; probablement amb acompanyament de sentimentalisme, de descobriments de naturalitats de la vida, de tants records i de fets puntuals, que en alguns casos s’havien esborrat de la ment i també de les reflexions i de la motivació respecte del que ens deparà el futur.

Entre tots els qui hem participat en la seva realització, estic convençut que haurem deixat imprès un llegat històric amb la finalitat de fixar més, millor i de manera més àmplia, la nostra memòria, allò que tots d’una manera o altra hem viscut. També aquesta memòria col·lectiva em sembla que esdevindrà útil per a un bon nombre de successors. Crec que aquest recull esdevindrà una eina ben útil alhora, que de tot revisant el passat, podrem repensar les nostres aportacions en el nostre entorn actual. Pere Masó i Panella"

ÍNDEX

AGRAÏMENTS

PRESENTACIÓ

INICI DEL VISIONAT DEL RECULL DE CÒPIES DE FOTOGRAFIES

FOTOGRAFIES DE CASES O PERSONES D’AIGUAVIVA

Joan Teixidor de Cal Teixidor d’Aiguaviva
Salvador Massana (abans de Can Llobet d’Aiguaviva)
En Norat (Aiguaviva). Facilitades per l’Angelina Llistosella
Can Jaques d’Aiguaviva. Lliurades per en Joan Serra i la Isabel Simon
Capella d’Aiguaviva. Facilitades per en Josep Noguer. Viu a Vilobí d’Onyar
Verònica Nogué d’Aiguaviva
Can Martorell (Aiguaviva). Cedides per en Martí i la Rosa Mestres

FOTOGRAFIES DE CASES O PERSONES DE BRUNYOLA

Can Salló. Facilitades per en Jaume Pujol i la seva esposa Enriqueta Pèlach
Can Pons de Baix de Brunyola. Facilitades per la Sra.Maria i la Carmen Mascort
Can Castellet de Brunyola. Facilitades per en Francesc Roca
Investigador i historiador local Ricard Teixidor. Abans de Brunyola
Can Castellà de Brunyola. Lliurades per en Jaume Johé
Cal Nin de Brunyola. Lliurades en grup familiar

FOTOGRAFIES DE CASES O PERSONES D’ESTANYOL

Montserrat Xandrich d’Estanyol
Montserrat de l’Estanc Nou d’Estanyol

FOTOGRAFIES DE CASES O PERSONES DE VILOBÍ D’ONYAR

Fotografies de l’Angelina de Cal Tet de Vilobí d’Onyar
Fotografies de Can Cavallé de Vilobí d’Onyar. Facilitades per en Jordi Frigolé
Fotos de Can Bardalet. Facilitades per en Manel Ball·llosera. Vilobí d’Onyar
Fotos de la Teresita Boades, (filla de Can Sagrera de Vilobí d’Onyar)
Fotos de Cal Cisteller de Vilobí d’Onyar
Fotos D’en Jordi latorre. Abans de Vilobí d’Onyar
Fotos de la Loreto del Bon Repòs de Vilobí d’Onyar
Fotografies de Can Vibolas de Vilobí d’Onyar. Facilitades per la Maria Busquets i en Josep Mª Busquets Talleda
Fotos de l’Estrella Pla de Vilobí d’Onyar
Fotografies de la Montserrat de Can Daunis. Vilobí d’Onyar
Fotos de Can Recasens. Facilitades per la Montserrat Marquès.Vilobí d’Onyar
Fotos de la Teresa Panella i Dilmé. Abans de Vilobí d’Onyar
Fotos de Can Rodó. Vilobí d’Onyar, lliurades per en Jordi Pascual
Fotos de la Rosa Taberner. Filla de l’Angelina de Cal Tet de Vilobí d’Onyar

FETS DE PERSONES SINGULARS D’AQUESTS POBLES

JAUME PUJOL i CARRERAS
TERESA PANELLA i DILMÉ
JOAN PAGÈS i RODÓ, EN “JUANITO” VISTAPRIMA
ROBERT FORNELLS i GARRIGA

COMUNICATS

REFLEXIÓ FINAL

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)