Arxius

L'aeròdrom de Celrà, aquell blanc estratègic

Vist: 5166

El Taller d'Història documenta el camp de l'aviació a l'Arxiu de Girona. L'exposició s'organitza per mitjà de plafons explicatius amb abundància de material gràfic i documental.

Tenir un camp d'aviació en plena guerra al costat de casa sense cap dubte constituïa un risc elevadíssim i, al mateix temps, una necessitat estratègica de primer ordre en l'ofensiva militar del moment. L'Arxiu Històric de Girona de la plaça de Sant Josep presenta fins al 14 de desembre l'exposició documental Els bombardejos del camp de l'aviació de Celrà (1937-1939), que reflecteix els resultats de la investigació duta a terme pel Taller d'Història de Celrà sobre aquest important aeròdrom gironí que es va convertir en blanc prioritari dels bombarders italians durant la Guerra Civil espanyola.

Per mitjà de setze plafons didàctics, amb abundant material gràfic i documental, l'exposició complementa el treball que el Taller d'Història ja va publicar sobre aquest tema l'any 1997 i que va donar lloc a la creació del centre d'interpretació permanent, vinculat al Memorial Democràtic, obert a l'ajuntament de Celrà. Per a la reconstrucció històrica del camp d'aviació, objecte d'una intensa campanya de bombardejos, s'ha recorregut a imatges cedides per Angelo Emiliani, l'Arxiu Històric de l'Exèrcit de l'Aire i l'Ufficio Storico dell'Aeronautica Militare de Roma, a més de l'Institut Cartogràfic, l'Arxiu Nacional de Catalunya i el mateix Arxiu Històric de Girona.

 Publicada al diari "El PuntAvui", 8 de novembre de 2013 - E.V. - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)