Arxius

Curs de paleografia a l'Arxiu Històric de Girona

Vist: 4732

Els propers dissabtes 11,18 i 25 de maig l'Arxiu Històric de Girona organitza una nova edició del curs pràctic d'iniciació a la paleografia a càrrec d'Albert Martí (Institució Milà i Fontanals).

El principal objectiu d'aquest curs consisteix a proporcionar als alumnes les eines bàsiques per aprendre a llegir, transcriure i comprendre documents d'època medieval i moderna (s. XIV-XVIII), preferentment escrits en català, tot i que també se n'han inclòs alguns de redactats en llengua llatina.

Per aconseguir-ho, en cada sessió s'analitzarà, mitjançant exemples il·lustratius, una tipologia documental bàsica, és a dir, susceptible d'aportar informació rellevant per a un ampli ventall de disciplines històriques. Les tipologies proposades en el present curs són: el testament, els capítols matrimonials a pagès, i les operacions de compravenda de crèdit (violaris i censals morts) i de patrimoni (peces de terra). Com es podrà comprovar, aquests tipus documentals poden proporcionar dades de gran interès per a diverses àrees d'estudi, com ara la genealogia, la història de les mentalitats, l'estructura organitzativa de les societats rurals, les relacions de propietat o el funcionament dels instruments financers més corrents en aquelles èpoques.

A més, els documents estudiats també serviran com a porta d'entrada a altres aspectes complementaris que ajudaran a comprendre'ls amb major profunditat. En primer lloc, permetran observar les característiques essencials dels diferents tipus d'escriptura utilitzats durant aquests segles (gòtica i humanística).

En segon lloc, s'introduiran conceptes propis de la diplomàtica per, d'una banda, situar cada tipologia dins un conjunt documental més ampli i, de l'altra, distingir aquelles fórmules jurídiques que la defineixen com a tal. En tercer lloc, s'acompanyarà el document d'una breu contextualització històrica, per la qual cosa es podrà aprofundir tant en la lògica que va portar a la seva confecció com en les claus interpretatives del seu contingut. I, finalment, alguns dels documents possibilitaran introduir-se en l'aprenentatge del llatí, adaptat al període en qüestió. Val a dir que tots aquests aspectes es completaran amb recursos bibliogràfics, arxivístics i "online" per tal de dotar a l'alumne d'eines de recerca adequades.

En definitiva, aquest és un curs d'una àmplia perspectiva cronològica i temàtica adreçat a totes aquelles persones que desitgin endinsar-se en la lectura de documents medievals i moderns i, al mateix temps, aprendre les múltiples potencialitats que ofereixen per a la recerca històrica.

Lloc:

Arxiu Històric de Girona

Dates i horaris:

11, 18 i 25 de maig de 2013 de 10.00h. a 13.00h.

Matrícula: 50 €.

Inscripcions: fins al 10 de maig de 2013

Arxiu Històric de Girona (Pl. Sant Josep, núm. 1)
Telèfon: 972 225 500
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Places limitades

Programa

Sessió 1 (11 de maig)

El testament (s. XIV-XV)

1.1. Classificació de les tipologies documentals segons la institució productora
1.2. Iniciació a l'escriptura gòtica
1.3. L'acte de testar: ordenació material i salvació espiritual
1.4. El sistema de l'hereu únic a la Catalunya Vella

Sessió 2 (18 de maig)

Els capítols matrimonials (s. XVI)

2.1. Iniciació a l'escriptura humanística
2.2. El concepte d'arxiu patrimonial.
2.3. L'origen dels capítols matrimonials
2.4. Matrimoni i successió a la societat rural

Sessió 3 (25 de maig)

Mercat de la terra i de la renda (s. XVII-XVIII)

3.1. Fonaments de llatí
3.2. Les relacions de propietat: el sistema de l'emfiteusi
3.3. El crèdit encobert: els violaris i els censals morts
3.4. Les compravendes de terra i de censal

Albert Martí Arau és llicenciat en Humanitats i ha cursat el doctorat en Història a la Universitat Pompeu Fabra. A més, també ha obtingut les llicenciatures de Teoria de la Literatura a la Universitat de Barcelona i de Documentació a la Universitat Oberta de Catalunya. Entre 2006 i 2010 ha estat becari predoctoral de la Institució Milà i Fontanals de Barcelona (CSIC), on ha estat realitzant la seva tesi doctoral, centrada en les finances municipals a la Catalunya dels s. XIV i XV. Entre d'altres, actualment participa en el projecte de recerca "Renda feudal i fiscalitat a la Catalunya baixmedieval" (2009-2013), finançat per la Generalitat de Catalunya.

Descarregar díptic curs en PDF

 

Informació facilitada per l'Arxiu Històric de Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)