Portada

Portada

Número 343

2024

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Arts vives, situades i transformadores

Text: K. Capdevila, T. Busquets, J. Nogué, P. Fargas, A. Rodríguez, I. Riera, R. Andreu, A. Aurich, M. Isla, E. Roca, M. Socias, T. Roper

Potser si Virgili visqués als nostres convulsos dies ens proposaria viure l’art com la tornada a uns paisatges sostenibles. Paisatges on hauria de ser possible construir ponts que connectessin mirades entre poètiques diferents, bussejant en la complexitat. Paisatges on existís la possibilitat d’una mirada crítica i el gaudi d’incorporar visions de l’espai i el temps en què han estat creades.


Entrevista

"Quan vius a un lloc on no has nascut, tens dues opcions: o vas fent la viu-viu o t’hi arreles"

Mario Zucchitello, l’italià volgudament arrelat a Tossa

Text: Rosa M. Gil

Hi ha una fotografia que des de fa molts anys trobem als dos diaris de Girona cada 21 de gener. Un grup de persones, abrigades per caminar per la muntanya, acompanyen un personatge central, vestit amb gambeto gruixut de color marró, esclavina ornada de petxines, barret de feltre d’ala ampla i un bastó decorat amb un ramet de flors silvestres. El personatge central canvia cada any, però al seu costat, invariablement, durant molts anys hem vist un home alt, abrigat i amb posat reflexiu que l’acompanya. Som davant l’escena del Pelegrí de Tossa, i l’home alt, any rere any, és Mario Zucchitello, italià de naixement i tossenc d’adopció, que ha abraçat l’ànima del poble per fer-se-la seva.


Reportatge

Pont cultural entre Semmama i Girona per combatre el terrorisme

Text: Edu Sívori Alt

Els esdeveniments polítics i socials que van tenir lloc a Tunísia el 2010 van provocar un despertar cultural a un país de gairebé tretze milions d’habitants. Des de fa sis anys, una delegació d’artistes gironins participa en la Festa dels Pastors a la muntanya de Djebel Semmama.


Reportatge fotogràfic

La Costa Esbravada

Text i fotos: Miquel Riera

Una Costa Brava que, segurament, no ens agrada mirar, però que és ben real. L’objectiu és fer reflexionar per no repetir els errors del passat.


Elles als ajuntaments

El vestit blanc de l’anarquista

Text: Gemma Busquets

Maria Banal Pineda, primera regidora a l’Ajuntament de Banyoles el febrer del 1937.


Lletres

Vent de grop d’Aurora Bertrana: els temps estan canviant a la Costa Brava

Text: Adriana Bàrcia

La polèmica va acompanyar aquesta novel·la, que recreava l’impacte de l’esclat turístic dels anys seixanta en un poble de pescadors de l’Empordà. L’obra, reeditada per Edicions de la Ela Geminada, és una mostra de l’admiració d’Aurora Bertrana per Caterina Albert.


Filosofia

Un professor de filosofia amb carisma

Text: Damià Bardera

Nascut a la Bisbal d’Empordà l’any 1961, Àngel Ros i Bosch va morir d’un tràgic accident d’avioneta a Itàlia l’estiu del 2001, al llac Major. Llicenciat en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1985 (set anys més tard s’hi doctorà), va ser professor de filosofia a l’Institut de Palamós des de l’any 1988.


Art

Girona recupera un oli de Vicent Salvador Gómez (1637-1680)

Text: Elara Pi, Hanníbal Climent

L’obra, procedent de la col·lecció de mossèn Pere Valls (1848-1925), llegada al Seminari de Girona, es considerava anònima fins que el trasllat i la neteja superficial han permès albirar-hi la signatura de l’autor: «Vicente Salvador Gómez fechit».


Apunts

De Ciència

Ciència amb experiència

Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens

Avui ja s’accepta que la matèria està formada per conjunts d’àtoms i que els àtoms contenen protons i neutrons (anomenats hadrons) i electrons.


Apunts

De l'Audiovisual

Docs del Mes i la reivindicació del documental

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens

Fa divuit anys que es pot mirar a Banyoles i a Girona. Darrerament, s’han afegit a la proposta la Vall d’en Bas i la Bisbal.


Apunts

De la Girosfera

Rialles i por

Text: Blai Gasull / Dibuix: Marc Vicens

Estem a les beceroles de les intel·ligències artificials, però comparar el que feien fa tot just uns mesos amb el que fan ara provoca vertigen.


Apunts

D'Art

Resurreccions dels pobres

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Marc Vicens

Cada vegada són més habituals les exhumacions de noms relegats i fins desconeguts, de manera que assistim a una autèntica onada de resurreccions.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari