Delimiten tot el castell de Sant Joan de Lloret en trobar el mur nord i el fossar

Vist: 5394

S'han descobert 20 sitges en les excavacions que s'han realitzat per fer-lo visitable

ALBERT VILAR / Lloret de Mar - El castell medieval de Sant Joan de Lloret de Mar s'ha pogut delimitar totalment en descobrir-se el mur nord, que e" size="uït, i el fossar, durant les excavacions del monument que es van acabar la setmana passada. L'actuació arqueològica també ha servit per posar al descobert quinze sitges, que s'han de sumar a les cinc que havien estat localitzades en la campanya de l'any passat. Ara es consolidarà el conjunt del recinte del castell per fer-lo visitable. Hi ha previst inaugurar-lo el 14 d'octubre, com a tret de sortida de la celebració del mil·lenari de l'existència del terme municipal de Lloret.

El pany de mur nord s'ha descobert a l'altre costat del camí que es va obrir il·legalment el 1964, al costat mateix del monument medieval. I sota mateix del mur, que va caure a plom, s'ha trobat el fossar, d'uns 3 metres de fons. Només se'n ha excavat uns 5 m2 al costat del mur caigut. La presència del fossar es considera normal en aquest sector de la fortificació, ja que era l'únic punt vulnerable en el cas d'un atac, perquè en aquesta part no hi ha penya-segat, segons va explicar l'arqueòleg Joan Llinàs. Amb aquesta descoberta, l'empresa que realitza l'excavació, Janus, ha pogut delimitar totalment el castell. A més, s'ha excavat durant el juny tot el recinte emmurallat i s'han posant al descobert 15 sitges més.. L'any passat, en una petita actuació, ja se'n van trobar 5. «Ja està tot excavat», va afirmar l'arqueòleg.

Dins les sitges s'ha trobat molta ceràmica, la qual ha permès datar el jaciment. Com a peces singulars es pot destacar un càntir sencer i un os esgrafiat. A partir d'ara, les actuacions aniran destinades a consolidar la fortificació per fer-la visitable. Així es farà un itinerari complementat amb plafons explicatius. La inauguració de la rehabilitació del castell, documentat l'any 1079 i situat a primera línia de mar, es farà el 14 d'octubre vinent per encetar la commemoració del mil·lenari de l'existència del terme municipal.

Publicada al diari "El Punt", 3 de juliol de 2001 - Albert Vilar - Llorent de Mar

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)