Excavaran a la punta dels Guíxols el poblat ibèric de Sant Feliu.

Vist: 4224

L'última campanya a la zona on hi havia la casa del faroner data del 1952.

El poblat ibèric de la punta dels Guíxols de Sant Feliu de Guíxols es tornarà a excavar 55 anys després de l'última campanya, que data del 1952. L'enderroc de la casa del faroner ha permès posar al descobert una zona que, fins ara, no havia estat investigada. I fruit de l'enderroc ja s'han trobat les primeres restes de ceràmica. L'alcalde, Miquel Lobato, diu que encara s'ha de definir la fórmula amb la qual s'excavarà, però assegura que aquest any hi haurà arqueòlegs treballant a la zona

Segons Miquel Lobato s'està valorant si optar per contractar un equip dirigit per professionals, però en què treballin estudiants, o bé directament un equip d'arqueòlegs. L'enderroc de la casa del faroner ja ha posat el descobert les primeres peces de ceràmica. Aquest enderroc és rellevant perquè aquesta edificació es va construir el 1948, i la segona gran excavació es va portar a terme el 1952, a càrrec de Lluís Esteva i Cruañas, sota la supervisió de l'arqueòleg Miquel Oliva. Per tant, hi ha una important zona, que ara es convertirà en un parc, que no havia pogut ser estudiada.

La importància de la punta dels Guíxols, també coneguda com a Fortim o Salvament –perquè hi ha la caseta de la Societat de Salvament–, és gran perquè representa els orígens de la població i, també, del Museu d'Història de la Ciutat.

El 1903 mentre es feien esclatar explosius a la pedrera del turó del Fortim es van posar al descobert les restes arqueològiques del poblat ibèric dels Guíxols. Eduardo González Hurtbise, arxiver i arqueòleg, es va interessar per les troballes. El consistori guixolenc havia encarregat a Eduardo González Hurtbise la confecció de la història local i, també, que ordenés l'arxiu municipal. Les restes que es van recuperar durant la campanya del 1903 van despertar un notable interès i el mateix Ajuntament de Sant Feliu, amb suports com ara el de la Diputació i la mateixa monarquia espanyola, va tenir clar que calia fer un museu. La importància d'aquesta troballa, que ara es tornarà a excavar, és clau per entendre la creació del Museu de Sant Feliu i, també, per a una bona conscienciació de la preservació del patrimoni local. Amb tot, i segons els estudiosos, l'any oficial del naixement del museu –lligat a l'Escola de Belles Arts de Sant Feliu– se situa cap al 1919.

Publicada a "El Punt" el dia 27 de gener de 2007, Joan Trillas- Sant Feliu de Guíxols

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)