Les visites al poblat ibèric de Castell s’ampliaran i es farà una exposició de les troballes el 2010

Vist: 3940

Els resultats del sisè Curs d'Iniciació a l'Arqueologia de Castell es van donar a conèixer ahir al Museu de la Pesca de Palamós. Va ser en aquesta roda de premsa, que el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) a Empúries, Xavier Aquilué, va anunciar que l'any que ve està previst finalitzar les excavacions de la gran cisterna de l'acròpoli del poblat i, aleshores, s'iniciaran els treballs de museïtzació de les dues terrasses superiors ja excavades, amb la finalitat de poder obrir-les a la visita pública. A més, coincidint amb el desè aniversari de la gestió del jaciment per part del MAC, el 2010 es vol organitzar una gran exposició que es farà al Museu de la Pesca. En la mostra s'exposaran els resultats dels treballs de recerca, conservació i difusió que s'han efectuat al poblat al llarg d'aquests deu anys.

Possible santuari

Pel que fa al curs i als seus resultats, aquest estiu les excavacions es van centrar a les terrasses superiors, on els resultats de les campanyes anteriors semblaven indicar que hi hauria un santuari situat a l'acròpoli del poblat (troballes de basaments de columnes, cisterna monumental...). És aquí on es van localitzar dues grans sitges, amortitzades al segle I aC, dins les quals van aparèixer diversos blocs de pedra sorrenca pertanyents a un edifici d'una certa entitat (probablement el santuari). Es va documentar també un gran mur que delimitava l'acròpoli per la banda est i que formava part del sistema constructiu de les terrasses del poblat que descendien cap a la cala Foradada.

Aquesta és la zona que encara queda per excavar i on s'espera trobar les estructures més ben conservades del poblat. D'altra banda, van aparèixer nous murs relacionats amb el darrer moment de vida del poblat al s. I dC i una sitja amb materials del s. V aC que, amb les troballes d'altres anys confirmen l'existència d'una ocupació del poblat fins als s. VI-V aC.

També destaca la troballa de les restes d'una estructura quadrangular tallada a la roca mare i situada just a la punta del promontori que s'hauria de relacionar amb un punt de vigilància de la Guerra Civil o bé amb un lloc de control del contraban marítim de la Guàrdia Civil. El curs es fa amb la col·laboració del Museu de la Pesca de Palamós i el patrocini de Mas de Castell. Aquest any hi han participat 30 persones, entre les quals estudiants d'arqueologia d'universitats catalanes, espanyoles i italianes.

Publicada a "El Punt" el dia 14 d'octubre de 2004, Laura Portal, Palamós

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)