Empúries recupera el pati i el soterrani d'una casa romana

Vist: 3807

Empúries - CriptopòrticL'adequació del peristil i el magatzem de la Casa dels Mosaics és part del programa Patrimoni en Acció, de la Generalitat i La Caixa. Permetrà visitar un espai comparable als de Pompeia i Herculà.

Aquesta setmana han acabat les obres d'adequació de l'antic magatzem subterrani (criptopòrtic) i el pati interior o peristil de la Casa dels Mosaics de la ciutat romana d' Empúries . Aquest projecte és part del programa Patrimoni en Acció, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i l'Obra Social La Caixa, i ha tingut una inversió de 629.036 euros. El projecte ha anat a càrrec del despatx d'arquitectura dirigit per Irene Sancho Janoher. Segons els seus promotors, amb aquesta actuació es recupera per a la visita pública “un espai només comparable als que es troben a jaciments com ara Pompeia i Herculà”, que permetrà entendre millor el funcionament de la vida quotidiana dels romans.

La Casa dels Mosaics de la ciutat romana d'Empúries és una de les millors conservades del conjunt arqueològic, en el qual destaca per les seves grans dimensions i perquè conserva un magnífic conjunt de mosaics originals romans. Aquesta domus romana va ser restaurada a mitjan segle XX i tenia moltes patologies –formigons malalts– que feien que el criptopòrtic o galeria subterrània on s'emmagatzemaven àmfores i productes com ara l'oli i el vi estigués tancat al públic, sobretot per problemes de seguretat. Ara s'ha substituït l'embigat, s'han consolidat els murs i s'han restaurat tots els elements conservats d'època romana. La segona fase d'adequació del criptopòrtic, que permetrà l'obertura de la galeria a la visita, començarà a principi del 2016, amb la incorporació de recursos audiovisuals i diversos objectes que ajudaran el visitant a evocar l'aspecte originari del magatzem i entendre millor els seus usos.

També s'ha actuat en el peristil o pati interior amb porxos de la domus, com també a l'àrea central, antigament ocupada pel jardí o hortus. L'enjardinament d'aquesta àrea s'ha fet seguint els coneixements arqueològics sobre aquests espais, molt diferents del concepte de jardí actual. Ara, l'àrea del jardí queda ben diferenciada dels espais de circulació.

Publicada al diari "El PuntAvui", 30 de desembre de 2015 - Xavier Castillón - L'Escala 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)