El monestir de Ripoll tal com era a mitjan segle XIX

Vist: 4404

La sala Senjust acull una mostra de fotografies del 1867 fetes per a una restauració. També se'n farà un llibre.

Imatge del monestir de Ripoll S XIXEl reial monestir romànic de Santa Maria de Ripoll actual és fruit de diversos processos de restauració i conservació, el més important dels quals és el que va impulsar el bisbe Morgades. És bo per a les generacions actuals i futures tenir clar quin era l'estat del monument a mitjan segle XIX per prendre consciència de la magnitud de l'obra. Ajuda i molt en aquest sentit l'exposició de les 30 fotografies que l'any 1867 va fer una delegació de la Comissió Provincial de Monuments de Girona que va visitar Ripoll.

Aquestes fotografies del monestir de Ripoll del 1867 seran publicades per primera vegada totes juntes en el llibre, patrocinat per la Fundació Eduard Soler, de Concepció Peig Ginabreda, Antoni Llagostera Fernández i Antoni Pladevall i Font titulat Santa Maria de Ripoll en el segle XIX. El procés d'una transformació. El llegat Joan Martí Font (2013).

En aquest llibre s'explicarà la història d'aquestes fotografies encarregades per la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid per elaborar un projecte de restauració del monestir de Santa Maria de Ripoll.

L'exposició es pot veure a la sala Abat Senjust, a sota de l'ajuntament de Ripoll, fins al dia 13 de maig. Una aportació més, doncs, per fer pedagogia divulgativa d'un dels monuments més rellevants de la història del país.

Publicada al diari "El PuntAvui", 25 d'abril de 2013 - Jordi Casas- Ripoll 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)