Camós

Descobreixen l'absis de l'antic temple romànic de Santa Maria de Camós

Vist: 3226
Santa Maria de Camós

Unes excavacions a l'era de la rectoria de l'església de Santa Maria de Camós han posat al descobert un fragment de l'absis del temple romànic, documentat ja a finals del segle XI, així com uns enterraments de la mateixa època (restes de dos cossos sepultats directament a terra) i una estructura que, segons les primeres impressions, s'atribueix a la planta rectangular d'un edifici anterior.

El descobriment ha sorprès els arqueòlegs, que sí que preveien localitzar restes, però més modernes. De fet, la resta del jaciment l'integren un antic empedrat del segle XIX, la fonamentació d'un porxo de principis del segle XX i una sèrie d'estructures (uns murs i un desguàs, per exemple) que encara no s'han identificat del tot. Les excavacions continuaran uns dies més.

Els treballs van ser encarregats per l'Ajuntament a l'empresa Arqueolític, i els ha dirigit Almudena Garcia. Les excavacions, que precedeixen les obres de condicionament de l'espai que ha projectat el consistori, s'havien de fer obligatòriament perquè el Departament de Cultura considera l'entorn de l'església procliu a contenir restes antigues. L'anterior descobriment arqueològic en aquest lloc van ser materials de diverses èpoques (al 2002) i, abans (1998), unes restes humanes pertanyents a l'antic cementiri.

Tot i que Santa Maria té l'origen en l'edat mitjana, d'aquella època en queda ben poca cosa (un pany de la paret del vessant sud), ja que l'edifici s'ha anat reformant al llarg del temps (van ser especialment importants els canvis efectuats al segle XVI, aprofitant materials del temple romànic), fins al punt que l'absis actual es troba a l'extrem oposat del que acaben de descobrir. Les últimes modificacions es van fer en la segona meitat del segle passat.

Publicada al diari "El PuntAvui", 2 de febrer de 2017 - Ramon Estéban - Camós

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)