Troben una vaixella de luxe del s. XVI dins una fossa sèptica a la Girona Vella

Vist: 4962

Vaixella segle XVI - Foto Marc Martí (DDG)Les obres de rehabilitació de l'antic edifici del «preparatori» del Seminari de Girona han tret a la llum ceràmiques de luxe del segle XVI i, d'altra banda, un esquelet d'uns mil anys d'antiguitat, a més de les estructures d'una antiga casa que tot sembla indicar que era habitada per una família noble. L'edifici es posarà a lloguer i els nous inquilins decidiran quin tipus d'ús li donaran.

Els arqueòlegs han recuperat «en bon estat» una vaixella de luxe del segle XVI que portava uns quants segles enterrada dins la que va ser una fossa sèptica d'una antiga edificació de la pujada Sant Domènec, núm. 10, de Girona. Al mateix indret també han trobat una tomba antropomòrfica amb el seu esquelet que, a l'espera de concretar, es pot datar entre els segles IX, X o XI.

L'arqueòleg Xavier Aguelo, de l'empresa Arqueolític Terra Sub, director dels treballs, creu que la vaixella servirà per explicar aspectes de la vida quotidiana d'una família adinerada de la Girona del segle XVI: «Tot indica que es tractava d'una família noble perquè estem trobant orinals i altres objectes que no tenien les famílies humils, com ara vaixelles ceràmiques amb reflexos metàl·lics i també peces d'importació de la Ligúria, Itàlia».

Les excavacions es fan com a mesura preventiva abans de les obres de remodelació que l'empresa Rubau Tarrés executa en aquest edifici del segle XVIII conegut com l'antic «preparatori» que el Bisbat de Girona tenia per instruir futurs seminaristes. Precisament, aquest és un edifici annexe a l'antic Seminari de Girona, avui Facultat d'Educació de la UdG, i també limita amb l'església de Sant Martí.

L'edifici és de la mateixa constructora Rubau Tarrés i els arquitectes directors de l'obra són el despatx La Planta Baixa, integrat per en Pere Fina i la Berta Collell. Fonts municipals han explicat que es tracta d'un edifici qualificat al Pla Especial del Barri Vell com a RT, és a dir, Restauració Tipològica, que fa referència a les edificacions significatives per la seva tècnica constructiva i organització dels espais.

L'edifici no tenia obertures a la planta baixa perquè estava tota ella farcida de runes, i l'accés a les plantes superiors es practicava per les escales que conduïen al Seminari i que actualment s'usen per donar pas a la Facultat d'Educació.

La planta baixa té una façana cega feta de carreus regulars. En ella s'ha practicat una àmplia obertura que admetria des del pas de vehicles, si l'interior es destinés a garatge, fins al pas de persones, si es destina a negoci.

Per recuperar aquesta planta baixa ha calgut buidar fins a tres metres de terres i runes. Aquesta feina ha tret a la llum una sèrie de murs que delimiten les habitacions d'una casa que va estar en servei fins al segle XVI. Aquí és on ha aparegut la fossa sèptica que amagava les ceràmiques. La tomba antropomòrfica s'ha trobat a un costat.

«Entre les peces recuperades hi ha una trentena de plats de vaixella, alguns dels quals sencers», ha explicat Aguelo, que podrà afinar més quan hagi fet el corresponent treball de recerca històrica.

Els materials trobats es dipositaran als magatzems d'arqueologia de la Generalitat a Pedret. «És una col·lecció molt maca que donarà per fer una exposició», comenta l'arqueòleg, que també mostra ampolles i vasos de vidre, entre altres peces d'aquest petit tresor ceràmic.

L'antic edifici es va enderrocar el segle XVI i les runes van servir per construir un terraplè que sostenia una plaça que donava accés a la porta nord de l'església de Sant Martí.

El segle XVIII, la zona va ser objecte d'una nova remodelació que va consistir en la construcció de l'edifici del «preparatori» del Seminari de Girona. Aquesta reforma va anular l'entrada nord de l'església de Sant Martí. No obstant això, a la segona planta de l'edifici encara s'hi pot veure avui l'esplendor d'aquesta antiga porta i també una inscripció gravada en pedra en honor de Sant Martí que els futurs inquilins podran mostrar amb orgull a convidats i visitants.

El propietari ha explicat que la rehabilitació no definirà els espais interiors perquè la idea és posar l'immoble a lloguer per tal que el llogater li doni la funció que consideri més oportuna, i que podria ser des d'un negoci de restauració fins a pisos residencials.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 11 de febrer de 2016 - Daniel Bonaventura - Girona

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)