Unes restes romanes obliguen a canviar la cripta de la Catedral

Vist: 4041

Cripta de la Catedral de GironaEl projecte per a les 4 tombes dels bisbes haurà de modificar-se per respectar uns murs

El projecte segons el qual la catedral de Girona comptaria amb una nova cripta, amb quatre tombes destinades a bisbes, s'haurà de modificar. I és que la comissió de Patrimoni havia donat el vistiplau a aquest pla, però partint de l'acord en què calia dur-hi a terme una intervenció arqueològica prèvia. En aquesta recerca, segons va explicar el delegat dels Serveis Territorials de Cultura, Miquel Sitjar, s'han trobat unes restes arqueològiques provinents de l'antic centre de culte de l'època romana sobre el qual està construït la catedral gironina.

"Com sempre hem sospitat", va explicar Sitjar, "continuen apareixent restes d'aquest antic temple, i el capítol de la Catedral ens va posar en coneixement d'aquesta troballa". Es tracta d'uns murs que podrien delimitar el perímetre d'aquest antic centre, i que s'han trobat a l'espai on es volien construir aquestes tombes. Segons Sitjar, hi havia diverses opcions que es podien seguir arran del descobriment: "documentar les restes i destruir-les, documentar-les i tapar-les per tal que es puguin estudiar en un futur, o bé fer-hi un projecte de museïtzació per tal que tots els visitants interessats poguessin visitar-les". En no tractar-se de restes prou valuoses, es va descartar l'opció del projecte museístic, "però ens va semblar que són restes que sí tenen un cert valor com perquè algú pugui voler estudiar-les algun dia". Per tant, es va descartar destruir-les i la comissió de patrimoni s'ha inclinat a favor de la seva conservació.
La nova cripta, per tant, s'haurà de canviar d'emplaçament, i és que en el perímetre delimitat per les parets de l'antic temple només se'n podrien construir dues de les quatre projectades. D'aquesta manera, el Capítol de la catedral ha decidit desplaçar la construcció de la cripta un metre, per tal d'evitar les traces d'aquest antic mur, i fer les quatre tombes juntes. Sitjar explica que quan s'hagi decidit on s'emplaçarà de manera definitiva, el projecte haurà de tornar a ser sotmès a la consulta de la Comissió de Patrimoni, "com pertoca a qualsevol projecte que afecti un lloc com la catedral, on aquesta mena d'actuacions són d'obligat seguiment, tant si les tombes van en espais separats com si es canvia tota la cripta de lloc".

Publicada al diari "Diari de Girona ", 20 de febrer de 2009 - Marta Pallarès - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)