Cervià de Ter inaugura el seu castell restaurat

El PuntAvui
Vist: 3762
Inauguració de la restauració del castell de Cervià de Ter
Foto: Lluís Serrat - El PuntAvui

Les obres, finançades per Abertis, han durat dos anys i han permès recuperar un espai històric que estava oblidat.

Cervià de Ter va viure ahir una jornada festiva per celebrar la inauguració de les obres de restauració del castell, un patrimoni històric que presideix el nucli antic del poble des de dalt d'un turó, documentat des de l'any 1024 però que durant segles havia caigut en l'oblit, ocult sota la runa i la vegetació, i que ara s'ha recuperat i dignificat fent-lo un espai visitable per la ciutadania. Gerard Oliver, president de l'associació Cervià Antic i arquitecte de les obres, va reivindicar el paper de “la gent menuda” del poble i la seva complicitat amb les institucions com l'element clau per haver fet possible la recuperació del castell.

Les obres del projecte d'investigació, consolidació i promoció del castell –impulsat pel consistori i la UdG– van començar el 2015 gràcies a un conveni amb Abertis, que ha finançat els treballs dins l'1% cultural de l'ampliació del tercer carril de l'AP-7. Ahir Miquel Camacho, director de la xarxa AP-7 Autopistas, va destacar la importància que per ells té la recuperació del patrimoni i va assenyalar que en els últims 4 anys hi han destinat 1,2 milions en la demarcació, dins dels quals hi ha els 321.117 invertits al castell de Cervià.

A més d'Abertis, també hi ha pres part la Diputació. El seu vicepresident de l'àrea de Cooperació Local, Fermí Santamaria, va ressaltar que “Catalunya és plena de castells i fortaleses deteriorades pel temps i les guerres” i que “és molt important recuperar patrimoni, saber d'on venim per saber on volem anar”. Santamaria, a més, va ressaltar que la instal·lació ajudarà el poble a tenir visitant i a donar “una mica més de vida” al comerç local.

Per la seva banda, el delegat territorial de Cultura, Francesc Ten, va destacar que era un “acte de passat que mira cap al futur, una combinació de patrimoni i creativitat” i va dir que es treballa per declarar aviat Cervià conjunt històric.

“Vam fer un acte de fe”

Diversos dels parlaments van destacar l'espectacular transformació de la zona on abans “el castell no es visualitzava, només es veien petites restes”, en paraules de Santamaria. També Camacho va recordar el primer cop que van visitar la zona i van decidir invertir-hi: “Vam fer un gran acte de fe amb el que s'hi veia llavors.”

La inauguració va ser l'acte central de la 6a Diada del Castell de Cervià, amb actes tot el dia al poble. En una de les parades la plataforma Salvem La Llera del Ter va començar una recollida de firmes contra la línia de 220 kV entre Juià i la Farga.

Publicada al diari "El PuntAvui", 1 de maig de 2017 - Lurdes Artigas - Cervià de Ter 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)