Investigaran el poblat de Santa Creu de Rodes

Vist: 4013

Santa Creu de RodesCultura i la Fundació Albert Tomàs i Bassols firmen un conveni per a la recerca en les restes de Santa Creu de Rodes.

La recerca i la revaloració de les restes arqueològiques del poble de Santa Creu de Rodes es beneficiaran d'un nou impuls arran de la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació Albert Tomàs i Bassols. Segons l'acord firmat –ahir a Sant Pere de Rodes–, la col·laboració entre les dues institucions s'estén per un període de cinc anys, durant els quals la Fundació Albert Tomàs Bassols assumeix la recerca documental del poble i la parròquia de Santa Creu de Rodes (s. XIV-XV), una part consubstancial del procés que ha de permetre l'estudi global, la interpretació i la dinamització del conjunt monumental de Sant Pere de Rodes.

El projecte preveu el buidatge i estudi posterior de prop de 5.000 documents procedents del fons de protocols notarials de l'Arxiu de Castelló d'Empúries, que es troba ubicat a l'Arxiu Històric de Girona. Tant els resultats de les intervencions arqueològiques com l'estudi documental seran recollits en una monografia sobre Santa Creu de Rodes.

La intervenció arqueològica duta a Santa Creu de Rodes durant nou anys (2006-2014) ha posat de manifest l'elevada entitat de les restes arquitectòniques i l'excepcionalitat tant de les restes materials conservades com de les dades aportades per la recerca documental.

Durant la signatura del conveni, Joan Pluma, director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, va destacar que "gràcies a aquesta col·laboració i a la generositat de la Fundació Albert Tomàs Bassols, es podran assignar amb precisió els usos i les funcions del poble de Santa Creu, una informació contrastada que es posarà a disposició de tots els visitants i permetrà ubicar Santa Creu de Rodes en el conjunt monumental de Sant Pere, una de les peces més notables del patrimoni català".

Per la seva part, Albert Tomàs i Bassols, president de la Fundació que porta el seu nom, ha fet una crida a les empreses i particulars de la comarca a "implicar-se en el projecte a través de la fundació, cosa que els permetria obtenir compensacions a canvi del seu mecenatge". La Fundació Albert Tomàs i Bassols, creada l'any 2004, té com a principal finalitat recuperar i defensar el patrimoni cultural de l'Alt Empordà.

Publicada al diari "El PuntAvui", 15 d'octubre de 2014 - Redacció - Port de la Selva 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)