Inversió d'1,8 milions per al patrimoni altempordanès

Vist: 4209
Muralla de la Ciutadella de Roses

El Consell Comarcal gestionarà 10 actuacions finançades en un 50% pels ajuntaments i pels fons Feder . Les inversions més importants són a Sant Pere Pescador, Roses, Portbou, Navata i Colera.

El Fons de Desenvolupament Regional Europeu (Feder) concedirà una aportació de 913.512,96 euros per al finançament d'una desena d'actuacions per a la conservació, el foment i el desenvolupament del patrimoni cultural i natural de l'Alt Empordà. Aquesta aportació representa el 50% del cost total de les actuacions, és a dir, en el seu conjunt s'executaran 1.827.025,92 euros d'inversió en obra pública a la comarca; l'altre 50% serà a càrrec dels nou municipis en els quals es faran aquestes intervencions més importants en els tres anys vinents.

Obres a nou pobles

Els imports més importants seran a Sant Pere Pescador (402.812,86 euros), Roses (294.283,04 euros) i Portbou (251.393,04 euros). A Sant Pere es tracta de la millora del carrer del Mar, eix de connexió del nucli antic amb l'entorn del riu Fluvià i via principal de la població. A Roses la inversió es dedicarà a la naturalització de l'entorn de la muralla de ponent de la Ciutadella a través de la creació d'un nou accés a peu i d'un tractament del paisatge que l'envolta. A Portbou l'actuació serà per recuperar l'antic camí de la vinya d'en Xirau – accés al monument Walter Benjamin i espai natural de l'Albera marítima.

Colera tindrà 152.677 euros per a la creació del centre interpretatiu del llagut català gràcies a la rehabilitació d'un espai municipal. La millora de la plaça Sant Antoni, a Navata, amb senyalització turística i innovació tecnològica en una part del recorregut de l'antiga muralla medieval, disposarà de 145.061 euros. Vilafant també podrà tirar endavant una nova fase de la rehabilitació del mas al castell de Palol Sabaldòria amb una inversió de 142.167,05 euros. A continuació i per ordre decreixent pel que fa als imports, s'inclouen les actuacions següents: a Torroella de Fluvià, 99.000 euros per a la recuperació del bosc de ribera de la zona de l'illa de l'Albanyà; a Sant Miquel de Fluvià, 63.666,43 euros per a la dinamització turística a l'entorn del monestir amb una millora de l'espai d'accés i estada al recinte romànic, i a Maçanet de Cabrenys, 57.464,95 euros per al condicionament de la connexió entre el carrer Hospital i la Torre Carlina, que connecta el casc antic i l'antiga part emmurallada del poble.

Retolació a 40 pobles

L'altre actuació programada en aquest marc serà assumida directament pel Consell Comarcal i consistirà en la senyalització dels principals recursos turístics i patrimonials de l'Alt Empordà i té el suport d'uns quaranta ajuntaments de la comarca en els quals s'intervindrà.Es tracta dels municipis següents: Agullana, Albanyà, l'Armentera, Bàscara, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cadaqués, Capmany, Colera, Darnius, El Far d'Empordà, El Port de la Selva, Espolla, Fortià, Garriguella, La Jonquera, Lladó, Llers, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Pont de Molins, Portbou, Rabós d'Empordà, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de Muga, Sant Miquel de Fluvià, Sant Pere Pescador, Terrades, Ventalló, Viladamat, Vilamalla, Vilamaniscle, Vilanant i Vila-sacra.

Publicada al diari "El PuntAvui", 1 de març de 2017 - E.C. - Figueres

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)