Aloi de Montbrai, el mestre més misteriós

Vist: 2378
Simposi sobre Aloi de Montbrai
Simposi sobre Aloi de Montbrai

L’Institut de Patrimoni i l’IEG dediquen un simposi a l’escultor Aloi de Montbrai, autor de peces cabdals del Tres-cents a Girona i una incògnita per als experts.

L’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i l’Institut d’Estudis Gironins (IEG) coorganitzen el simposi El mestre Aloi de Montbrai (c. 1310-1382), que reunirà demà, a la sala Ramon Borrell del monestir de Sant Daniel de Girona, alguns dels principals experts en l’obra d’aquest escultor d’origen normand sobre el qual pesen encara avui tantes incògnites. No és estrany que la sessió s’obrir amb una conferència marc sobre “l’estat de la qüestió”, a càrrec del professor de la Universitat de Barcelona Pere Besaran (9.30 h). El mestre Aloi va arribar a Catalunya a finals de 1336 i, com a mínim des del 3 de gener de 1339, està documentat a la regió de Girona, on va treballar de manera continuada fins al 1356. Tot i això, la seva veritable personalitat artística continua sent un “nus gordià” pels historiadors de l’art medieval, que confien a definir-ne millor el perfil amb aquesta trobada.

El professor de la Universitat de Girona Joan Molina serà l’encarregat de desenvolupar la relació entre l’escultor i el bisbe Arnau de Mont-rodon (10.15 h), i tot seguit (11.30 h) Cristina Sanjust, de l’Autònoma de Barcelona, s’endinsarà en l’anàlisi del sepulcre de Sant Daniel, “un cos sant en un monestir femení”. Respecte d’aquest conjunt escultòric, que conté una de les imatges més remarcables de Jesús de tota l’estatuària trescentista europea, segons els especialistes, Pere Rovira i Alex Barberà, del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, donaran compte del complex procés de restauració a què ha estat sotmès recentment (12.15 h). A la tarda, Pere Freixas analitzarà el Sant Enterrament que la basílica de Sant Feliu va encarregar el 1350 a Aloi de Montbrai, actualment en procés de reconstrucció i restauració (15 h). Miquel Àngel Fumanat abordarà els vincles artístics entre el mestre Aloi i els germans Cascalls (15.45 h), i Emma Liaño, de la Rovira i Virgili, tractarà de la presència de l’escultor també a Poblet i Tarragona. A partir de les 17.45 h està prevista la presentació de comunicacions i l’obertura d’un debat de cloenda.

Publicada al diari "El PuntAvui", 23 de maig de 2019 - E.V. Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)