Portada

Portada

Número 344

2024

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Noves sociabilitats en vells espais: casinos i ateneus del segle XXI

Text: Rosa M. Gil, Ramon Arnabat-Mata, Lluís Costa, Karel Faya, Pep Torner, Dani Vivern, Conxa Saurí, Sílvia Alemay, Aniol Costa-Pau, Dolors Grau, Erika Serna, Joan Carles Codolà

El món ha canviat molt, però els ciutadans continuem necessitant les mateixes coses, i les velles societats, al costat dels nous projectes assemblearis, hi continuen donant resposta.


Entrevista

"M’agradaria que a la UdG es consolidés una línia de recerca vinculada al turisme religiós"

Sílvia Aulet, directora de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació

Text: Anna Pi

Sílvia Aulet és doctora en turisme per la Universitat de Girona, on exerceix de professora lectora i dirigeix la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació. La seva especialització en turisme religiós i espiritual la porta a reflexionar i investigar sobre el patrimoni religiós, però també sobre la interreligiositat i la construcció de la pau.


Reportatge

Viure en sequera serà el nostre futur?

Text: Sònia Tubert / Fotos: Lluís Serrat

Quan pensem en el concepte de sequera, el primer que ens ve al cap és la manca d’aigua, o almenys l’escassetat. La veritat és que la definició és una mica més complexa: la sequera és un fenomen climàtic caracteritzat per la falta prolongada de precipitacions apreciables.


Reportatge fotogràfic

Otto von der Howen: llapis i espasa

Text: Blai Gasull

El desembre passat, l’arqueòleg de Vinaròs David López va ensopegar amb més d’un centenar de dibuixos que Otto von der Howen va fer a principis del segle XIX durant la seva estada a la Península, dipositats a la Universitat de Leiden, però digitalitzats i accessibles en línia. N'hi havia una desena de Girona.


Societat

El Salvador posa el nom de Banyoles Solidària a una escola

Text: Josep Callís

Aquesta escola, popularment coneguda al començament com a «Escuelita», és la que ha rebut el nom de Centre d’Educació Especial Banyoles Solidària. La construcció va ser possible gràcies a les aportacions dels ajuntaments de Banyoles i de Porqueres.


Lletres

Emily Murray, la primera novel·lista catalana

Text: Joan Manuel Soldevilla

La comunitat anglicana de Figueres, fundada l’any 1882, va tenir com a pal de paller Emily Murray. Aquesta escriptora i missionera anglesa, casada amb el pastor Luis López Rodríguez, va ser la figura clau d’un projecte apostòlic únic.


Lletres

Els versos del gegant Gerió en honor al príncep de Girona en un full volander

Text: Pep Vila

L'any 1658, a fi de celebrar la naixença d’un nou príncep de Girona que amb versemblança identifiquem amb Felip Pròsper d’Habsburg (1657-1661), es van celebrar a la ciutat tres dies de festa amb la presència del gegant Gerió i la 'gigantessa'. Aquest full volander anònim que s’hi va repartir proclamava, en llenguatge senzill, l’honor de ballar per al príncep nounat.


Artistes

Maria Mercader, atzurant-nos d’or

Text: Sebastià Goday

Maria Mercader (la Bisbal d'Empordà, 1969) experimenta quadre a quadre, plafó a plafó, en unes obres contundents de gran format.


Apunts

D'Economia

Una pagesia menystinguda

Text: Teia Bastons / Dibuix: Iván García

Mentre els de ciutat, i els que manen, tinguin una imatge folklòrica de la pagesia, els seus problemes no tindran solució.


Apunts

De Lletres

Els més venuts

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Iván García

Seria molt més senzill, i fins i tot més creïble, que, per poder saber la llista de llibres més venuts, els mitjans de comunicació publiquessin un resum del que diuen els de LibriData.


Apunts

De Societat

La visió dels cecs

Text: Toni Vilà / Dibuix: Iván García

Des de ja fa molts anys, les polítiques de l’ONCE estan presidides per l’atenció centrada en la persona i la inclusió en la comunitat.


Apunts

De Música

Així doncs, qui va anar a Cuba?

Text: Josep Pujol / Dibuix: Iván García

Quan semblava que de les havaneres estava tot dit i fixat, i només calia brandar el mocador a Calella cada juliol, arriba un llibre que en desmunta tota la mitologia erigida entorn dels seus orígens: 'Les primeres havaneres a Catalunya: Imperialisme i sensualitat abans de Carmen', d’Anna Costal, Joaquim Rabaseda i Joan Gay.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari