microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Les sessions, que organitzen la UdG i el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles, es duran a terme els dies 22, 23 i 24, i inclouran sis ponències.

Una infraestructura cabdal per entendre el desenvolupament de la ciutat de l'estany, com ho és la seva xarxa de recs, és el tema escollit per a l'edició d'aquest any del Col·loqui de Tardor de Banyoles, una trobada científica que es va instaurar fa vint anys. Els dies 22, 23 i 24 d'aquest mes es presentaran i debatran una conferència i cinc ponències relatives als aspectes legal, econòmic i cultural d'aquests canals oberts a l'edat mitjana. Així, el biòleg Ramon Folch parlarà, en la conferència inaugural, de l'aigua com a recurs escàs; el professor de la UdG Pere Orti presentarà la ponència Usos i control de l'aigua a la Catalunya medieval; l'arquitecte Jeroni Moner tractarà de L'aprofitament de l'aigua de l'estany: els recs en la formació de la ciutat; l'advocat Lluís Pau Gratacòs, de L'aigua com a conflicte legal. Perspectives històriques i el present; els historiadors membres de l'Associació d'Història Rural Lídia Donat i Xavier Solà, d'Els molins: construccions, tipologies i usos, i l'historiador de l'art Guerau Palmada, de Molins, tints i fargues dels recs de Banyoles entre els segles XIV i XVIII. Al final d'aquestes sessions, el dia 23 a la tarda hi haurà un debat centrat en el present i el futur dels recs de Banyoles. Hi intervindran el paisatgista Martirià Figueras, l'arquitecte Esteve Corominas, l'ambientòleg Moisès Jordi i el regidor de medi ambient de l'Ajuntament de Banyoles, Jordi Bosch Barraca. Els actes esmentats tindran d'escenari la sala d'actes del Museu Darder. L'últim dia –el diumenge, dia 24– es dedicarà a entrar en contacte amb els recs. Els participants al col·loqui estan convocats a les deu del matí al front d'estany per començar un recorregut per la vora de les canalitzacions.

Una trobada que procura ser oportuna

El Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles i la UdG miren de dedicar el col·loqui, sempre que sigui possible, a temes que estan d'actualitat. En aquest cas, l'edició sobre els recs coincideix amb la preparació per part de l'Ajuntament d'un pla especial sobre aquestes canalitzacions, que posteriorment s'integrarà al nou pla general d'urbanisme.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 8 de novembre de 2013 - Ramon Estéban - Banyoles

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)