microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

L'Arxiu Històric de Girona s'enriqueix contínuament amb importants conjunts de fons personals i patrimonials. La darrera donació que ha passat a formar part d'aquest arxiu, que depèn de la Xarxa d'Arxius de la Generalitat, ha estat el de Ramon Noguera Sabater (Girona, 1911-2000), reconegut industrial i benefactor gironí.

La documentació de Noguera permet resseguir la trajectòria d'aquest gironí al llarg de la seva vida. S'hi poden trobar des de fotografies familiars, carnets, títols i correspondència diversa. Entre aquests documents més personals són especialment interessants els documents del període de la Guerra Civil, 1936-1939.

Pel que fa a l'aportació fotogràfica, són interessants els àlbums que recullen imatges de la Girona dels anys cinquanta i seixanta del segle XX, en què es poden trobar des d'inauguracions fins a visites oficials –com la que va fer Franco a Girona l'any 1960– o reportatges del pas del Peregrí de Tossa.

La donació a l'Arxiu inclou també la resta del fons patrimonial de la família Noguera, originària del veïnat de Santa Seclina, al terme municipal de Caldes de Malavella. L'arxiu d'aquesta important casa pairal va ser en bona part destruït durant la Guerra Civil.

Benefactor i polític

Ramon Noguera és conegut a Girona sobretot com a fundador de l'Associació Àngelus, avui Fundació Ramon Noguera, entitat que treballa activament per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies. Però que a més estigué present en la vida política de la ciutat com a membre del consistori gironí en representació del terç familiar des del 1957 fins al 1964.

Publicada al diari "El PuntAvui", 16 de febrer de 2011, J.Camps Linnell, Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)