microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Tot a punt per al retorn de l'Esculapi, el 15 de març, a Empúries.

Es produirà un segle després d'haver estat descobert.

La tornada de l'estàtua original de l'Esculapi ja ha entrat en el compte enrere particular i tot és a punt. De fet, fins i tot quan es va a l'Escala o a Empúries en cotxe per l'autopista AP-7, en sortir-ne s'anuncia de manera molt gràfica aquest retorn tan esperat (com es pot veure en la imatge). De moment, l'estàtua de l'Esculapi restaurada, que encara està exposada a Barcelona, està previst que torni al seu lloc d'origen, el jaciment grecoromà d'Empúries, el dissabte 15 de març, uns dies abans del que s'havia programat inicialment i un segle després d'haver estat descobert.

Publicada al diari "El Punt", 8 de febrer de 2008 - Laura Portal - L'Escala

Tot esperant l'Esculapi

Falta poc més d'un mes perquè retorni la figura al jaciment on va ser localitzada ara fa un segle, a les ruïnes d'Empúries

L'Esculapi d'Empúries torna, finalment. Després d'haver estat trobat fa gairebé un segle per Josep Puig i Cadafalch en unes incipients excavacions arqueològiques, ara retornarà al seu lloc d'origen, el lloc on, segons la majoria d'escalencs, hauria d'haver estat sempre. De tota manera, en descàrrec de Puig i Cadafalch i de tots aquells que van prendre part en la campanya d'Empúries i per extensió de l'Esculapi de principi de segle XX, aleshores ni a l'Escala ni a Girona ni gaire més a prop no hi havia cap infraestructura adequada per protegir una estàtua de les característiques de l'Esculapi. Per això va ser portat a Barcelona. Després de cent anys, coincidint amb l'aniversari del jaciment, l'Esculapi torna a casa, el pròxim dissabte 15 de març.

L'Esculapi d'Empúries és possible que mai no fos un déu Esculapi, sinó que directament arribés a Empúries com a Serapis, una altra deïtat. La identificació amb un o altre déu no és tan fàcil ni clara com sembla. En la mitologia grega, Asclepi (en grec Asklepios i en llatí Aesculapius) era el déu de la medicina. Esculapi era fill d'Apol·lo i de Coronis (filla de Flègies, rei dels làpites) i pare d'Hígia i de Podaliri. L'Esculapi, com el d'Empúries, és representat en les manifestacions artístiques com un home madur o més aviat vell, amb una barba espessa i una capa que deixa nua una part del pit i un dels braços. A més, se'l presenta sempre amb un bastó a la mà. Aquesta vara és la dels caminants, a la qual s'enrosca una serp i que s'ha passat a anomenar directament vara d'Esculapi.

L'estàtua de l'Esculapi d'Empúries va ser trobada exactament el 1909, un any després que s'haguessin iniciat les excavacions. La imatge es va localitzar partida en dos fragments. A més, es van trobar uns braços que probablement eren els seus, però no va ser fins l'any passat que un minuciós treball de restauració va permetre tornar-li a implantar els braços i restaurar tota la imatge, a càrrec dels experts del Museu d'Arqueologia de Catalunya. L'Esculapi és de marbre blanc, del Pentèlic. El déu està representat segons la forma habitual. Fa 2 metres i 15 centímetres d'alçada. Se l'ha datat de finals del segle V aC o més tardà, d'època hel·lenística. És l'obra d'art grega més important trobada fins ara als Països Catalans.

El dubte sobre si és Esculapi o Serapis sembla que tindria una importància relativa, tot i que els estudiosos, segons els indicis, sembla que apostarien més per Serapis. Si fos el cas, es tractaria d'una deïtat sincrètica, amb culte entre els grecs i els egipcis i que havia estat declarat patró d'Alexandria per Ptolomeu I.

Publicada al diari "El Punt",10 de febrer de 2008 - Laura Portal - L'Escala

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)