microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Geological ActaL'equip d'investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) que des de l'any 2003 treballa en les excavacions del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella, ha publicat a la revista Geologica Acta un article que per primera vegada presenta a la comunitat científica internacional aquest jaciment com un referent excepcional per saber com era aquesta àrea geogràfica fa 3,2 milions d'anys. Considerat un nou Konservat-lagerstätte, terme alemany per definir els espais de preservació excepcional, el Camp dels Ninots es presenta de fet com “la Pompeia del pliocè”, afirmen els investigadors.

L'article, titulat A new key locality for the Pliocene vertebrate record of Europe: the sCamps dels Ninots maar, subratlla la idoneïtat de les condicions geològiques del lloc, que corresponen a una sedimentació lacustre dins d'un maar (volcà a l'interior del qual s'ha format un llac), que afavoreix la conservació de restes fòssils, algunes de gran impacte. Així, entre la primera campanya d'excavacions i la més recent que reflecteix l'article, la del 2010, s'han descobert al Camp dels Ninots cinc macrovertebrats en connexió anatòmica, és a dir, esquelets pràcticament sencers (l'estiu del 2011 se'n van trobar dos més), de tres bòvids, un rinoceront i un tapir, així com altres restes fragmentàries.

Les dades que proporciona el jaciment, conclouen els paleontòlegs, el converteixen en un dels registres fòssils més ben conservats d'Europa i dels més rics en espècies documentades, i han permès, a més, estendre el rang de diverses espècies, com ara algunes varietats de rinoceront, tapir i granota, a uns llocs on s'ignorava que existissin. Els estudiosos, encapçalats per Bruno Gómez i Gerard Campeny, creuen que per la seva importància el Camp dels Ninots és comparable a altres maars, com el de Messel, a Alemanya, de 50 milions d'anys.

Publicada al "Punt Avui" el dia 28 d'abril de 2012, Redacció, Caldes de Malavella.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)