microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

L'Ajuntament vol crear ara un centre d'interpretació de tot l'espai, situat al costat dels banys.

Les excavacions que un equip de la UdG està fent al costat dels banys jueus han servit per localitzar restes de l'antiga sinagoga medieval de Besalú, que es tenia la intuïció que existien, però que fins ara no havien sortit a la llum. Concretament, s'han trobat restes del pati i de la sala d'oracions de la sinagoga, que permetran saber amb més exactitud com eren aquests espais, dels quals no n'existeixen restes semblants a tot Catalunya. Per altra banda, l'Ajuntament ja ha anunciat també la intenció de crear un centre d'interpretació de l'espai per continuar estudiant-lo i poder donar més informació als visitants

La presència del miqvé -banys rituals jueus- ja feia sospitar de l'existència de més restes jueves a Besalú, ja que els banys eren normalment un més dels serveis de les sinagogues. Així, a través de la informació que es va anar localitzant sobre l'època medieval es va pensar que la sinagoga havia d'estar situada al voltant del miqvé, ja que a més històricament la placeta del costat s'havia anomenat la plaça dels Jueus. Per això l'Ajuntament va encarregar excavar l'espai, treballs que es van començar la setmana passada i que acabaran la setmana que ve. Aquestes excavacions han permès localitzar el pati de la sinagoga, on s'ha trobat una paret i un banc, i que ara es vol continuar excavant fins al nivell del paviment. A més, s'han localitzat també els accessos que portaven a la sala d'oracions, i així s'ha completat el complex que era la sinagoga. Tot això ha fet que l'Ajuntament vulgui allargar el carrer del Portalet fins a l'espai i instal·lar-hi també un centre d'interpretació per documentar més bé l'espai.

Besalú, ciutat jueva

Aquesta troballa coincideix amb la presentació d'una nova iniciativa de l'Ajuntament per potenciar la ciutat com a destinació turística cultural, aprofitant el patrimoni jueu. Així, els dies 5 i 6 de març es faran diferents activitats relacionades amb el món jueu, com ara exposicions, conferències, visites turístiques al call i mostres gastronòmiques, entre d'altres. L'alcalde, Lluís Guinó (CiU), va declarar: «Volem ser un espai de referència de difusió del patrimoni jueu i a més volem que tingui continuïtat cada any.»

Publicada al diari "El Punt", 24 de febrer de 2005 - ORIOL MAS - Besalú

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)