microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Trobats per casualitat el 1964, ahir el Consell Comarcal de la Garrotxa els va traspassar a l'Ajuntament

esalú ha reforçat la seva candidatura a ser declarada patrimoni de la humanitat adquirint la propietat dels banys de purificació jueus del segle XII de la vila, la famosa mikwà . Aquest monument, únic a l'Estat i un dels deu que hi ha al continent europeu, va ser trobat per casualitat pel besaluenc Esteve Arboix i primer va ser propietat de la Diputació de Girona, i el 1991, del Consell Comarcal de la Garrotxa. Ara, el consistori té previst reforçar el seu paper a la Xarxa Estatal de Jueries, de la qual forma part com a ciutat associada de Girona, així com reforçar els lligams amb la jueria de la capital gironina.

L'alcalde, Lluís Guinó, i el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Miquel Nogué, van formalitzar ahir a la sala de plens de l'ajuntament el traspàs de la titularitat dels banys jueus de Besalú i van qualificar-lo d'acte històric i de justícia. «Agraeixo al Consell Comarcal la sensibilitat d'entendre que la mikwà és una peça d'altíssima qualitat, que s'ha de gestionar des de Besalú. El que reclamo és que per proximitat no relativitzem la seva importància», va dir Guinó. Nogué hi va afegir: «Els banys són una joia i no era just que fossin patrimoni del Consell. Besalú té tot el suport de l'ens que presideixo en la cursa cap a la declaració de la Unesco, perquè tot allò que és bo per a Besalú ho és per a la Garrotxa.» I és que, tot i que la titularitat del monument romànic ha estat fins ara del Consell Comarcal de la Garrotxa, la gestió ha anat sempre a càrrec de l'Ajuntament de Besalú, que durant els últims 8 anys ha apostat fort pel turisme cultural basant-se en el fet que té un dels patrimonis medievals més importants de tot Catalunya.

Suport del Consell

Sigui com sigui, aquest traspàs de la titularitat que es va escenificar ahir té una doble lectura. D'una banda i per la singularitat del monument judeo-romànic, el consistori té la peça clau de la seva candidatura perquè la vila sigui declarada patrimoni de la humanitat per part de la Unesco. De l'altra, és un clar suport de l'ens comarcal a la petició que ara ja ha tramitat el govern local per aconseguir-la.

Guinó va recordar que amb la recent troballa de la sinagoga al costat dels banys, Besalú completa un conjunt patrimonial únic al país i a l'Estat. Per això, va avançar que vol reforçar el paper de la vila a la Xarxa de Jueries de l'Estat -ara és ciutat associada a Girona- i també vol reforçar els vincles amb la capital gironina per poder promocionar d'una forma molt més potent encara les dues jueries.

Actualment, els banys de purificació jueus són el principal atractiu turístic de la vila i, encara més ara, que s'ha començat a posar al descobert la sinagoga. Aquests banys de purificació es van utilitzar entre els segles XIII i XV, segons els responsables de les excavacions.

Publicada al diari "El Punt", 2 de desembre de 2003 - JORDI CASAS / Besalú

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)