microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

L'objectiu es dignificar aquesta zona per fer-la visitable al públic.

Unes excavacions al claustre de l'antic monestir romànic de la Ciutadella de Roses han permès descobrir una important necròpolis, on destaquen sis tombes datades entre els segles IV i V. Aquesta és una de les troballes més importants que ha realitzat un equip d'arqueologia que fa dos mesos que treballa per recuperar aquest espai i fer-lo visitable. A més, s'han trobat alguns esquelets del segle XVIII que havien estat enterrats en el que llavors era un carrer.

L'església de Santa Maria, del segle XI i que encara es manté en un bon estat de conservació, és un dels atractius més importants de la Ciutadella. Fins fa poc, al seu voltant només hi havia un munt de runes i l'estructura del que havia estat el claustre del monestir romànic estava completament sepultada. Amb l'objectiu de dignificar aquesta zona, es van iniciar unes excavacions -amb un pressupost d'uns 36.000 euros- que ara ja es troben en la recta final.

En tot aquest procés s'han localitzat unes restes que tenen un gran valor arqueològic, sobretot una necròpolis amb tombes d'entre els segles IV i V. Segons va explicar ahir la historiadora i encarregada de les excavacions, Anna Maria Ruiz, s'han trobat tres tipus diferents de sepultures: àmfores, caixes de llosa i un sarcòfag petit. A més, també s'han descobert alguns esquelets del segle XVII-XVIII i peces de ceràmica de l'època grega relacionades amb el vernís negre del segle III a.C.

Un cop s'hagi ordenat tot aquest espai colindant amb l'església de Santa Maria, la Ciutadella tindrà un nou espai per ser visitat, tal com va comentar l'alcalde, Carles Páramo: «La idea és que la gent conegui totes les restes de les diferents èpoques que hi ha a la fortalesa, com la grega, la romana i aquesta del claustre, que seria la medieval.»

Projecte definitiu

Totes aquestes peces que s'han trobat a la Ciutadella formaran part del gran projecte de convertir la fortalesa en un museu a l'aire lliure. Un dels primers equipaments que entraran en funcionament - està previst que sigui aquest mateix estiu - serà l'edifici museístic que ocuparà uns 1.200 metres quadrats, a tocar de la muralla de ponent. En una banda de l'equipament hi van les sales d'exposicions i d'audiovisuals, que tindran seients posats en grades per facilitar la visió del públic. A l'altra banda, hi haurà la recepció, la cafeteria i els lavabos. Una d'aquestes sales té com a missió descriure els diferents períodes dels qual

s s'ha trobat constància a la Ciutadella i que abasten una cronologia ininterrompuda des l'època ibèrica fins gairebé l'actualitat.

Publicada al "El Punt" el dia 21 de maig de 2003, Redacció / Roses.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)