microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

La delimitació d'un nou carrer, que es començava a intuir, i de dues illes de cases més –fins ara es coneixien sis illes–, a més de canals d'aigua i un pou, han estat els principals resultats de la campanya d'excavacions que ha tingut lloc tot el juliol al barri hel·lenístic de la Ciutadella de Roses. En aquestes excavacions hi han participat dotze estudiants de diverses universitats catalanes, sota la direcció de l'arqueòloga municipal, Anna Maria Puig. La zona excavada es trobava força alterada per l'existència d'importants escombraries tardoromanes de material ceràmic, ja que, pel que sembla, la proximitat de la riera va motivar nombrosos abocaments a la zona. Entre els materials dipositats, s'hi han trobat monedes, fragments d'àmfores i de ceràmica de taula, i un gran dolium o recipient utilitzat per a l'emmagatzematge.
En el nivell inferior, corresponent a l'època hel·lenística –el barri grec es va crear el segle III abans de Crist–, s'han extret materials d'ús quotidià com ara fragments de vaixelles i recipients, així com també materials d'origen ibèric i púnic. Totes aquestes peces han estat dipositades al magatzem de la Ciutadella, on s'estan netejant i estudiant per catalogar-les.
Paral·lelament a aquests treballs també s'ha intervingut durant el juliol a la zona de la muralla hel·lenística, donant així continuació a la campanya del 2009, en què es va trobar un sarcòfag de pedra datat dels segles IV-V després de Crist, que recentment ha ingressat al Museu de la Ciutadella, després de ser restaurat. D'aquesta fortificació només se'n coneixien 42 metres de llargada que aquestes últimes excavacions han permès ampliar, seguint un carrer fins a trobar el punt d'unió amb la muralla medieval.

 

Notícia publicada al diari "El Punt", 03/08/10 - Roses  -  Xavier Castillón

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)