microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Els gestors del complex grec i romà potencien la idea que a l'exterior del recinte hi ha un ric patrimoni que també cal conservar

RAMON ESTÉBAN / L'Escala - El director del Museu Arqueològic d'Empúries, l'historiador Xavier Arquilué, està cansat d'explicar als visitants que, contràriament a la idea amb què aquests solen arribar, la història de les ciutats grega i romana del recinte no és un compartiment aïllat de l'evolució del territori on es troben situades. «Abans hi havia uns indígenes i després es va gestar el famós comtat», resumeix, i ho documenta amb múltiples investigacions, moltes de les quals han estat fetes pel mateix equip d'Empúries els últims anys. Tant per plasmar aquell concepte de globalitat com per deixar constància de la feina feta, han muntat a la Casa Forestal de Sant Martí Deu anys d'arqueologia a l'entorn d'Empúries. 1993-2002 , una exposició plantejada en clau divulgativa.

Rere la intencionalitat de la mostra cal observar també el projecte a mitjà termini del Museu d'Arqueologia de Catalunya, recollit en el pla director del complex monumental: que el futur parc arqueològic d'Empúries inclogui una extensa àrea de tot el volt dels límits actuals del recinte.

A l'exposició (que es completa amb un catàleg coordinat per l'arqueòleg Pere Castanyer) hi ha referenciades 35 excavacions, la majoria de les quals no van donar resultats. Les sis que sí que van ser positives, i que han estat molt fructíferes des del punt de vista científic, s'expliquen amb abundant material gràfic i exemples dels materials rescatats: les del carrer del Corral, de Sant Martí, on es van trobar restes d'un assentament dels segles IX i VIII aC; de les ermites de Santa Magdalena (amb un mausoleu del segle IV) i Santa Margarida (que conté un baptisteri del segle V), i de la Granada, una riquíssima necròpolis amb abundants urnes on es guardaven les cendres del difunt.

Publicada al diari "El Punt",13 de juliol de 2003 - Ramon Estéban - L'Escala

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)