microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

L'Ajuntament d'Olot, a través del Museu Comarcal de la Garrotxa, ha fet una cessió temporal indefinida al Museu Arqueològic de Catalunya (MAC) a Empúries de quaranta peces arqueològiques procedents de les antigues necròpolis gregues i romanes del jaciment alt-empordanès. Aquestes peces formaven part d'una donació de Josep Berga i Boada al museu garrotxí, que ha procedit a la seva cessió al lloc d'origen, en entendre que no formen part del seu discurs museístic.

Josep Berga, pintor, escultor, literat, dramaturg i arqueòleg, era considerat un agitador cultural de l'Olot del canvi de segle. El 1983 li van adjudicar una plaça a la càtedra de belles arts de l'institut de Figueres i durant aquesta estada a l'Alt Empordà va aprofitar per dur a terme prospeccions arqueològiques a Empúries, fins que se'n va tornar a Olot i, posteriorment, va guanyar la càtedra de l'escola de belles arts de Sant Feliu de Guíxols.

En les seves prospeccions, Berga va trobar tot un seguit de materials, que quan va morir va donar al Museu Comarcal de la Garrotxa, juntament amb part de la seva obra pictòrica. Els objectes arqueològics estaven emmagatzemats al museu garrotxí, que fa uns mesos ho va lliurar als responsables del MAC d'Empúries, on s'ha procedit a la neteja, restauració i documentació arqueològica de les peces, que ahir, en la signatura del conveni de cessió, estaven col·locades sobre una taula. Es tracta de 38 ungüentaris -contenidors de perfums que s'aplicaven sobre els cadàvers- de diversos tipus i de dues petites peces de ceràmica de fireta. La cronologia de les peces oscil·la entre els segles IV aC i I dC, i procedeixen de les necròpolis d'inhumació gregues i d'incineració romanes d'Empúries. Aquests materials acompanyaven les restes dels difunts i formaven part dels rituals d'enterrament. Els objectes de fireta estan relacionats amb enterraments infantils.

El material cedit pel museu garrotxí formarà part de l'exposició anual habitual que es fa de noves incorporacions al fons del MAC d'Empúries, l'estiu que ve.

Publicada al diari "El Punt", 20 de juliol de 2004 - Dani Chicano - Empúries

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)