microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Els paleontòlegs van traslladar ahir les restes del bòvid a la Universitat Rovira i Virgili.

La descoberta d'un dels fòssils animals més antics d'Europa, datat de fa més d'un milió d'anys, al jaciment del camp dels Ninots de Caldes ha animat l'Ajuntament a plantejar-se la creació «a mitjà o llarg termini» d'un museu d'història natural. El bòvid, en un estat de conservació extraordinari, va ser localitzat pel mateix equip que treballa a Atapuerca, que ahir va traslladar-lo al laboratori de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona per sotmetre'l a un estudi minuciós.

L'equip de paleontòlegs que va descobrir el bòvid de Caldes, un fòssil perfectament conservat que podria tenir més d'un milió d'any d'antiguitat, va traslladar ahir a la URV l'esquelet dins el bloc d'argila en què va ser trobat per treballar en la neteja arqueològica de les parts més delicades, com ara les vèrtebres o les extremitats. Abans, però, el van cobrir amb guix per extreure'n un motlle que quedarà dipositat a les dependències municipals de Caldes, que ja es planteja crear un museu d'història natural aprofitant l'extraordinari material que en només dues campanyes s'ha obtingut del jaciment del camp dels Ninots. A l'octubre, una delegació d'experts del Museu d'Història Natural de París es desplaçarà al municipi per examinar in situ la cala on va aparèixer el bòvid i prendre mostres del pol·len i la vegetació de l'entorn que puguin contribuir a perfilar l'antiguitat del jaciment. Per Setmana Santa, els investigadors tornaran a Caldes, amb l'objectiu de descobrir més restes fòssils que, en el cas que confirmin la presència humana, es tractaria de les més antigues localitzades a Euràsia junt amb les de Dmanisi (Geòrgia), d'1,8 milions d'anys, i Orce (Burgos), d'1,2.

Pel tinent d'alcalde, Marcel Vila, les expectatives creades per aquesta troballa «donen ales al projecte de creació d'un museu d'història natural» en què es reculli, no només la riquesa paleontològica de la zona, sinó també el seu alt valor geològic, en especial per les aigües termals i la naturalesa volcànica del camp dels Ninots, així com també per les curioses figures d'òpal que es formen al terreny i que hi donen nom.

Publicada al diari "El Punt", el dia 16 de setembre de 2004 - Eva Vázquez - Caldes de Malavella

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)