microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Ha aparegut a una fondària d´uns tres metres al jaciment conegut com «el camp dels ninots».

Arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona que formen part de l´equip d´Atapuerca han desenterrat a Caldes de Malavella un bòvid fossilitzat d´una antiguitat superior al milió d´anys. Els arqueòlegs, que qualifiquen la troballa d´«excepcional a Catalunya», no descarten en futures campanyes trobar restes humanes fossilitzades, que serien les més antigues d´Europa.

El bòvid, que segons l´arqueòleg Robert Sala pertany a una espècie extingida fa 1 milió d´anys -anomenat Leptobos-, s´ha trobat sencer, però per efecte del treball amb una excavadora se n´han perdut les extremitats inferiors. L´animal ha aparegut a una fondària d´uns tres metres al jaciment conegut com «el camp dels ninots», a tocar del nucli urbà, en un antic cràter que quan va perdre l´activitat volcànica va convertir-se en un llac. Les ribes d´aquest llac formaven unes platges de sorra en un entorn riquíssim de fauna i flora. Els animals anaven a abeurar-s´hi. Els carnívors aprofitaven aquests moments per protagonitzar escenes de cacera.

Però els humans -i això de confirmar-se amb proves científiques més contundents seria una notícia d´abast internacional- també habitaven aquell entorn. Robert Sala ha assegurat que s´han trobat eines de pedra usades pels humans, però no s´ha pogut establir la connexió entre aquestes eines i les restes de fauna fossilitzada. Sala està convençut que aquestes restes d´indústria lítica pertanyen a homínids que van habitar l´actual comarca de la Selva fa més d´un milió d´anys, però encara no ho pot demostrar. Les restes humanes més antigues trobades a Europa són les d´Atapuerca, on s´ha determinat l´existència d´una espècie batejada com l´Homo Antecessor, de 800.000 anys d´antiguitat.

Les restes del bòvid trobat a Caldes es transportaran a la Universitat Rovira i Virgili per fer-ne l´estudi detallat. Una rèplica extreta d´un motlle quedarà exposada de forma permanent a Caldes. El regidor Marcel Vila, que ahir va visitar el jaciment, va afirmar que aquest s´ha d´integrar al «projecte de promoció de tot el nostre territori».

Bruno Gómez, Gerard Campeny i Robert Sala són codirectors de les excavacions, en les qual durant 18 dies han treballat una desena de professionals. Els treballs continuaran amb vista a la primavera vinent. Segons Robert Sala, «el camp dels ninots» té un «projecte a llarg termini» que consistirà a anar excavant a les zones que antigament conformaven la riba de l´estany.

El Museu Paleontològic de Sabadell farà l´estudi de la fauna menor trobada en aquesta campanya: rates, peixos, amfibis, ocells i eriçons. És una zona on també abunden les plantes fossilitzades, entre elles anous. L´estat de conservació de totes les restes fòssils és «extraordinàriament bona», en paraules dels experts de l´equip d´Atapuerca.

L´equip de la Universitat Rovira i Virgili treballa conjuntament amb el Departament de Geologia Ambiental de la UdG. Membre d´aquest departament, Montserrat Vehí va ser la descobridora de l´existència de l´antic llac al camp dels ninots. Des dels anys setanta, gràcies a un projecte de l´Associació Arqueològica de Girona, se sap que a la comarca de la Selva hi ha uns 120 jaciments localitzats en superfície.

Publicada al diari "Dari de Girona", el dia 15 de setembre de 2004 - Daniel Bonaventura - Caldes de Malavella

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)