microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

A la necròpolis del Pla de l'Horta s'hi van localitzar 79 fosses, 59 d'aquella època.

59 ENTERRAMENTS DE L'ÈPOCA VISIGODA Es van trobar fosses simples, fosses amb extrems delimitats amb tegulae (teules planes), caixes de llosa de pedra, caixes mixtes, una tomba d'obra, un sarcòfag de pedra i una caixa de tegulae. En moltes tombes s'hi van trobar peces de vesturari, sivelles de ferro i bronze, fíbules, aplics, botons, un anell de bronze, aixovars i objectes d'acompanyament.

El dia 13 de desmbre de 2008 al migdia, es van inaugurar oficialment les dues tombes del passeig de Mn. Cinto Verdaguer al Pla de l'Horta de Sarrià de Ter. Les restes arqueològiques formen part d'una necròpolis visigoda i romana de notable valor històric. La necròpolis fou descoberta l'any 2004 i es va excavar en quatre campanyes fins a l'any 2006. S'hi van descobrir 79 tombes pertanyents a dos cementiris diferents. Vint enterraments eren de l'època romana baiximperial (s. III-V) mentre que els 59 restants eren de l'època visigoda i es van situar al s.VI. L'Ajuntament de Sarrià de Ter va decidir recuperar dos de les tombes, les que es van inaugurar ahir, les altres continuen enterrades.

Joan Llunàs, director de Janus, l'empresa arqueològica que va fer les excavacions va explicar que "les tombes van aparèixer quan van fer els fonaments d'una casa propera i van començar a sortir fosses al solar de la casa i al passeig que llavors encara s'havia d'urbanitzar". "Se'n van trobar un total de 79 i no es descarta que n'hi hagi més perquè al carrer les excavacions es van parar", va afegir Llinàs. El director de Janus va explicar també que "vam trobar fosses d'època romana però la majoria eren visigodes i això no és una cosa normal a Catalunya perquè gairebé no hi havia població visigoda".

L'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent va afirmar que "hem cregut convenient inaugurar aquestes tombes ja que, juntament amb la Vil·la Romana que forma part del projecte Gerunda, a la llarga podrem fer un recorregut propi de Sarrià que enllaçarà la nostra trajectòria com a poble, creant un museu exterior". Roger Zamorano, vicepresident de la Diputació de Girona, va destacar la importància d'haver inclòs dins el projecte d'urbanització les dues tombes per recuperar el passat i posar-lo en valor.

Publicada al diari "Diari de Girona" els dia 14 de desembre del 2008

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)