microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Les troballes del Pla de l'Horta seran museïtzades per la seva excepcionalitat.

LAURA PORTAL - Sarrià de Ter - Les restes visigòtiques trobades al Pla de l'Horta, en una prospecció prèvia a unes obres, seran museïtzades al mateix peu de carrer. Algunes de les tombes trobades es cobriran amb urnes de vidre perquè puguin ser observades in situ. El primer avís de l'excepcionalitat d'aquestes restes va arribar El 2004, quan l'equip d'arqueòlegs encapçalats per Joan Llinàs, de l'empresa de recerca Janus, va trobar una fíbula de bronze visigòtica. Al final, s'han localitzat un total de 79 enterraments.

Les excepcionals peces visigòtiques trobades al Pla de l'Horta entre el 2004 i el 2006 han fet que l'Ajuntament de Sarrià hagi decidit mostrar dues de les tombes trobades al passeig de Jacint Verdaguer del municipi, les quals seran cobertes amb urnes de vidre perquè es puguin observar perfectament i aniran acompanyades d'explicacions sobre les característiques històriques de les restes i el seu període.

Segons fonts municipals, es preveu donar un caràcter lúdic i divulgatiu a aquest espai, ja que constitueix un dels patrimonis més importants de Sarrià de Ter (conjuntament amb les restes de la vil·la romana, que són a prop) i un element molt interessant des d'un punt de vista històric.

La troballa de la fíbula visigòtica la tardor del 2004 va ser un avís per a l'equip d'arqueòlegs. Quan es va presentar el resultat final de les excavacions, l'arqueòleg Joan Llinàs va explicar que l'objectiu inicial de les excavacions era trobar la necròpoli de la vil·la romana i, de fet, van trobar 79 enterraments, dels quals vint van ser romans.

Però la fíbula va canviar el sentit de la recerca i, finalment, el 2006 es van trobar una sivella de bronze amb incrustacions de pasta de vidre clarament germànica i 59 tombes visigòtiques amb material abundant.

Publicada al diari "El Punt" els dia 1 de desembre de 2007

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)