microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Destaquen la importància d'aquestes restes visigòtiques del segle VI.

LAURA PORTAL / Sarrià de Ter - Les excepcionals peces visigòtiques trobades al Pla de l'Horta aquesta primavera podrien ser exposades a Sarrià mateix en un futur. Segons va avançar ahir la regidora de Cultura, Assumpció Vila, quan estigui acabat el centre cultural previst al municipi, es reservarà un espai per exposar-hi aquestes troballes. Totes les troballes van ser presentades ahir a l'ajuntament, en una roda de premsa en què el director de les excavacions, Joan Llinàs, va explicar la importància i la riquesa del jaciment.

La troballa d'una fíbula de bronze visigòtica la tardor del 2004 va ser un avís per a l'equip d'arqueòlegs que estaven treballant al Pla de l'Horta.

Segons va explicar ahir Joan Llinàs, de l'empresa Janus, aleshores esperaven trobar la necròpolis de la vil·la romana i, de fet, des de llavors fins ara han trobat 79 enterraments, dels quals vint són romans.

Però la fíbula ja indicava la possibilitat de localitzar restes visigòtiques. I així va ser aquesta primavera passada, quan van trobar una sivella de bronze amb incrustacions de pasta de vidre clarament germànica. De les 59 tombes no romanes, totes eren visigòtiques i amb elles es va trobar també abundant material.

En total, hi ha un centenar de peces, majoritàriament de bronze, entre sivelles, eines, fíbules, botons i monedes. També hi ha peces de ferro i de ceràmica, de les quals hi ha els atuells romans trobats en la primera fase.

EXPOSADES A CASA

Ara les peces s'estudiaran i es traslladaran al Museu d'Arqueologia de Catalunya, on probablement quedaran als magatzems de Pedret, a l'espera de trobar-los un lloc adequat. Precisament, però, la regidora de Cultura, Assumpció Vila, avançava ahir la possibilitat d'adequar una sala per exposar-hi aquestes i altres troballes del municipi, al futur centre cultural que està previst per a més endavant a Sarrià de Ter.

Publicada a "El Punt" el dia 4 d'agost de 2006

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)