microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Feia vint anys que no visitava el jaciment, que va començar a excavar als anys quaranta.

ORIOL MAS / Palamós · Francesc Riuró va visitar ahir, després de més de vint anys de no fer-ho, el jaciment ibèric de Castell, a Palamós. Riuró va ser, als anys quaranta, un dels primers arqueòlegs que va treballar al poblat, fent-hi treballs d'excavació i també topogràfics. L'arqueòleg gironí es va mostrar il·lusionat amb la feina que s'hi ha portat a terme i que ha fet visitable al públic una part important del jaciment. Ahir, Riuró hi va anar acompanyat pel delegat de Cultura de la Generalitat, Joan Domènech.

Francesc Riuró, de 93 anys, és un nom de referència en l'arqueologia gironina. Segons Joan Domènech, Riuró «va significar un punt de partida», i així ho va reconèixer també l'Institut de Patrimoni Cultural de la UdG quan li va lliurar la seva medalla d'or. I és que Riuró va participar també en les excavacions de molts altres jaciments, sobretot ibèrics, a Roses, la Creueta o Sant Julià de Ramis. Per tal de mostrar el seu reconeixement, ahir la Delegació de Cultura de la Generalitat, juntament amb el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, va organitzar una visita especial perquè Francesc Riuró pogués veure com està ara aquest jaciment ibèric.

Xavier Aquilué, director del MAC-Empúries, va manifestar la voluntat que el poblat de Castell sigui una seu pròpia del museu més completa i amb més autonomia. Riuró es va mostrar «molt content i il·lusionat» per la recuperació del poblat, del qual va dir que «a mesura que s'hi vagi treballant han d'anar apareixent moltes més coses». Riuró també va lamentar els anys d'abandonament en què havia estat el jaciment: «S'hi van fer disbarats, com ara tirar pedres del poblat al mar.» El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós, Josep Espadalé, va donar les gràcies a Riuró en nom de tot el consistori.

Publicada a "El Punt" el dia 17 de setembre de 2003

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)