microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

El gironí Antic Roca va fer-ne la primera traducció al castellà, a mitjans del segle XVI, a partir d'un original alemany. Joaquim Rabaseda, catedràtic a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG, ha tingut cura de l'edició, en facsímil, del llibre de Roca.

A més d'explicar els orígens de la Partida Doble, s'ha fet una anàlisi crítica dels comptes que utilitzava Roca, s'han localitzat els errors i s'ha proposat explicacions.

"Perquè no es pot passar per alt, que l'obra original -explica Rabaseda- és fruit del corrent, propi del seu temps, d'incorporar als llibres de matemàtiques un capítol dedicat a instruir el lector sobre la forma de dur els comptes d'una explotació comercial".

Xavier Torres, catedràtic d'història moderna a la UdG, n'ha fet la introducció biogràfica, ha reconstruït el marc històric de Roca.

La combinació dels contextos que exposen Rabaseda i Torres proporciona al lector una lectura atractiva i amena que transporta a les beceroles de l'economia moderna i els seus homes, sobretot, homes de món que, com explica Ferran Mir al pròleg, tenien "una apreciable ànsia de saber, que comportava l'estudi de totes les branques del coneixement, actitud que contrasta molt amb les polítiques educatives actuals propenses a l'especialització dels coneixements".

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)