microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Arxiu de LlagosteraL'Ajuntament ha creat una pàgina on es pot consultar el fons de l'arxiu municipal. Els documents més antics són actes de plens de 1797. A més, s'hi troben els exemplars de vuit capçaleres locals històriques.

Actes de sessions plenàries des de l'any 1797, publicacions periòdiques locals editades a Llagostera entre 1910 i 1925, i programes de la festa major des de 1914 són part de la documentació de l'arxiu municipal que l'Ajuntament de Llagostera ha digitalitzat i que a partir d'ahir està a la disposició de qualsevol persona interessada a través d'internet. S'hi pot accedir a l'adreça http://arxiu.llagostera.cat. En aquests moments ja s'hi poden trobar més de 32.000 pàgines de documentació digitalitzada. Entre la documentació hi ha 20.751 pàgines corresponents a actes dels plens i del padró i que abracen des de 1797 fins a 1991. S'hi poden consultar també fins a 3.800 pàgines corresponents als programes de festa major, del període que va des de 1914 fins a 1983, i 8.066 pàgines corresponents a vuit capçaleres de publicacions locals editades entre els anys 1910 i 1925. Entre aquestes publicacions es pot destacar el Chantecler. Periodich de Juventud Autonomista (1910), Joventut (1922-1923), Lacustaria (1961-1967) o el Butlletí de Llagostera, que en diferents etapes inclou exemplars des de 1980 fins a l'actualitat. A més, hi ha els butlletins municipals, i bona part de les publicacions d'història local que s'han editat els darrers anys. I de mica en mica se n'hi inclouran més.

La pàgina està estructurada en vuit seccions en què, a més de l'hemeroteca i les publicacions, hi ha una secció per conèixer més a fons el municipi: informació sobre els carrers i places, dades sobre els alcaldes i regidors des de 1813, xifres de l'evolució demogràfica del poble i un espai per conèixer els diferents escuts que han representat el municipi, el darrer dels quals s'ha oficialitzat darrerament amb una certa polèmica perquè hi surt una llagosta de mar. Repassant els escuts històrics es pot comprovar que aquest animal ja era en els escuts de Llagostera des de les primeres dècades del segle XVIII.

De manera periòdica s'aniran publicant també una selecció de fotografies antigues. Aquests dies, per exemple, n'hi ha una vintena de la inauguració del col·legi Lacustària, el 3 de maig de 1963.

L'arxivera municipal, Marta Albà, destaca que amb aquest servei de consulta en línia es pretén "apropar la documentació a historiadors, investigadors i curiosos", a més d'ajudar a preservar els originals i, també, donar a conèixer els serveis i la tasca que es porta a terme a l'arxiu municipal.

Des de fa vint anys, l'arxiu municipal està situat a la plaça del Mercat. El formen tres plantes i els dipòsits documentals ocupen una àrea de 142 metres quadrats, que linealment representarien 1.534 metres de prestatgeries. Bona part de la documentació és de finals del segle XVIII, i sobretot el XIX i fins als nostres dies. A més de la documentació generada per la casa consistorial, l'arxiu s'ha nodrit també de donacions i cessions d'altres productors, com per exemple particulars, empreses, entitats i associacions.

Publicada al diari "El PuntAvui", 21 de febrer de 2012 - Jordi Nadal - Llagostera 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)