microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Els interessats a investigar la història de Sils i els municipis de la zona, i en especial, el territori corresponent als antics estanys, tenen al seu abast des d'aquesta setmana el valuós fons documental de la casa de Medinaceli-Cardona referit a aquesta regió. L'Arxiu Municipal de Sils acaba d'incorporar-ne un total de 77 peces documentals, principalment capbreus, d'entre el segle XVI i l'any 1930, dels quals es pot extreure una sèrie d'informació inèdita fins ara

Per Lluís Costa, l'arxiver de Sils, la donació que ha fet la famila Madí-Rusiñol és dels esdeveniments més importants dels últims temps en la historiografia local, així com dels municipis veïns, ja que en el fons s'inclou material de l'antic vescomtat de Cabrera i de Bas (cal tenir en compte que el domini dels Medinaceli-Cardona abraçava un percentatge elevat del territori català).

Les 77 peces documentals són pràcticament inèdites, ja que l'accés a aquest fons, de titularitat privada, es produïa fins ara amb comptagotes. La. majoria dels documents són capbreus, dels quals es pot extreure informació d'un gran abast. De moment, i en espera que altres investigadors s'animin a treure'n més suc, Costa ha estudiat, per exemple, els oficis i la procedència dels emfiteutes dels estanys a finals del segle XVIII. La majoria eren llauradors, treballadors i jornalers, i procedien, sobretot, de Maçanet de la Selva i Riudarenes. Curiosament, de Sils mateix no n'hi havia gaires, en aquell moment. Entre moltes altres dades, en el fons que acaba d'incorporar es troba material del procés de la dessecació definitiva de l'estany (mitjans segle XIX). Als anys quaranta del segle XX, els Medinaceli, que havien obtingut el domini d'aquest territori a partir de l'entroncament amb els Cabrera el 1660, van vendre els dréts de l'estany a Ia família Madí-Rusiñol. Aquesta setmana, l'antic propietari de la documentació i l'Ajuntament de Sils n'han formalitzat la donació al municipi.

Publicada al diari "El PuntAvui", 23 de juliol de 2000 - Ramon Estéban - Sils 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)