Un vaixell romà del segle I aC

Vist: 2159
Les restes del vaixell i les àmfores del derelicte romà de les Formigues. Foto: CASC-El PuntAvui
Les restes del vaixell i les àmfores del derelicte romà de les Formigues. Foto: CASC-El PuntAvui

Les excavacions al derelicte romà de les Formigues daten el vaixell un segle abans del que es creia.

El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya ( CASC ), amb seu a Girona, va presentar ahir els resultats de la campanya anual d’excavacions, que va començar al juny al jaciment subaquàtic de les illes Formigues (Baix Empordà) i va finalitzar a Calescoves (Menorca) el mes d’octubre.

La principal actuació de la campanya s’ha desenvolupat durant els mesos de juny i juliol al derelicte Formigues II, un vaixell enfonsat a les illes Formigues que es troba gairebé a 50 metres de fons. És el primer jaciment a Catalunya excavat amb metodologia científica a aquesta fondària, fet que complica molt els treballs pel reduït temps de fons de què disposa cada arqueòleg i pel qual s’han de realitzar unes descompressions molt llargues. Les troballes realitzades en aquesta campanya han permès datar de nou el derelicte a finals del segle I abans de Crist enlloc del segle primer després de Crist, com es creia fins ara. Aquestes excavacions van començar el 2017 i van permetre observar que el jaciment estava molt ben conservat tant pel que fa al continent com al contingut, i que el vaixell podria tenir entre 10 i 15 metres d’eslora. L’actuació d’aquest any corrobora que el seu estat de conservació és excepcional, sobretot tenint en compte la gran espoliació que ha patit des dels anys seixanta la costa catalana i sobretot la Costa Brava.

El Formigues II ha patit una certa espoliació de les àmfores del carregament, però s’hi han pogut documentar 196 àmfores d’origen bètic, amb tipologies pròpies del transport de salaons i salses de peix. L’obertura en extensió del jaciment ha permès veure que les seves dimensions són més extenses del que s’havia vist en l’anterior campanya, amb una eslora superior a 15 metres i un carregament constituït per almenys dues capes. Aquest vaixell de grans dimensions feia una ruta directa des del centre productor, la Bètica, fins a Narbona o Arles.

El CASC també ha actuat a Torredembarra, on ha continuat les tasques de manteniment de la Carta Arqueològica Subaquàtica, i ha intervingut a Alacant i Menorca en el marc de la Declaració de Palma, la col·laboració dels governs català, valencià i balear per enfortir lligams històrics i culturals.

Publicada al diari "El PuntAvui", 22 de novembre de 2018 - Xavier Castillón - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)