Reconstrueixen una casa ibera al jaciment del Turó Rodó de Lloret de Mar

Vist: 3151
Jaciment del Turó Rodó

L'Ajuntament de Lloret de Mar integra la reconstrucció arqueològica d'una casa ibera del Turó Rodó a l'oferta cultural juntament amb altres jaciments ibers del municipi. Serà visitable a l'abril.

Lloret de Mar té tres poblats ibers: Montbarbat, el Puig de Castellet i el Turó Rodó. Amb la voluntat d'integrar-los tots a l'oferta turística cultural del Museu Obert de Lloret (MOLL), l'Ajuntament està treballant en la reconstrucció d'una de les set cases adossades a la muralla nord que conformen aquest jaciment, els orígens del qual es remunten al voltant de l'any 200 aC.

La reconstrucció ha estat dirigida i supervisada per l'arqueòleg Jordi Moré, expert en arquitectura ibera, que ha seguit la premissa bàsica de respecte total per les estructures arqueològiques originals. Tal com detallen la directora de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, i el regidor de Cultura, Albert Robert, “amb la intenció d'efectuar una reconstrucció seguint els criteris bàsics de l'arqueologia experimental, s'han fet servir tècniques i materials constructius iguals als que s'utilitzaven en època ibèrica”. El resultat, com expliquen, ha estat una reconstrucció fidel del que va ser aquesta casa, “fet que ha de permetre un discurs pedagògic adient de cara a la seva difusió entre els visitants”.

La intenció és que aquest nou espai cultural es pugui visitar a partir de Setmana Santa i destacarà perquè l'interior s'ambientarà amb objectes i mobiliari per oferir una imatge fidel de com podia haver estat. La casa ibèrica que s'ha remodelat pertany al tipus més repetit al Turó Rodó, així com a l'arquitectura ibera en general: és de planta quadrangular i estava composta per dues sales: una de més gran al fons, que tindria més aviat funcions de residència i emmagatzematge, i una avantsala més petita a davant, destinada principalment a tasques artesanals o domèstiques.

La museïtzació del jaciment, amb un cost total de 36.000 euros, s'ha completat amb la reconstrucció d'un tram de muralla afectat, la instal·lació de panells informatius i el desbrossament i l'anivellament del terreny.

Un poblat més proper al mar

Atesa la seva estratègica situació, pràcticament a l'altre costat del castell d'en Plaja, al cim d'un promontori, el complex fortificat del Turó Rodó era ideal per a la vigilància tant del mar com de l'interior. Es va fundar probablement al voltant de l'any 200 aC, ja en plena romanització, quan el territori estava pacificat i altres assentaments, com el del Puig de Castellet, s'estaven despoblant. Una de les possibles hipòtesis, amb relació a la seva fundació, és que va ser creat per individus procedents del Puig de Castellet a la recerca d'una zona més comunicada i més propera al mar, que és una gran font d'aliments.

Publicada al diari "El PuntAvui", 19 de gener de 2017 - J.C.L. - Lloret de Mar 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)