Extreuen un motlle del rinoceront i el bòvid trobats a Caldes

Vist: 3832

Se'n faran reproduccions i els originals es duran a Tarragona perquè s'estudiïn.

El rinoceront de 3,5 milions d="2"17;anys trobat a Caldes de Malavella serà reproduït i ahir els investigadors n'estaven preparant el motlle. Prèviament, ja s'havia extret el bòvid, sense el cap, però, perquè està sota del cap del rinoceront. Dels dos animals, se'n faran reproduccions a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, on també seran traslladats els originals perquè s'estudiïn. Possiblement, les còpies seran tornades a Caldes al futur museu que, de moment, només existeix de paraula.

Dos dels investigadors de l'equip de recerca del camp dels Ninots de Caldes preparaven els últims detalls per poder extreure un motlle del rinoceront, abans de poder treure tot l'animal sencer, com ja havien fet abans amb el bòvid, que quedava enganxat.

UN PROCÉS LABORIÓS

Els experts, ahir, havien col·locat primer una capa de silicona i gasa sobre les restes de l'animal. Just després el van recobrir amb vaselina per protegir-lo. Finalment, algunes parts van quedar cobertes amb guix. Un cop l'animal hagi estat extret i copiat, els arqueòlegs de la URV netejaran cadascuna de les peces que formen l'esquelet de l'animal i les protegiran. El trasllat cap a Tarragona servirà per fer una restauració i una investigació ben acurada d'aquest exemplar excepcional.

CAMPANYA TANCADA

Ara la campanya d'aquest any a Caldes està gairebé acabada. De tota manera, els arqueòlegs encara intentaran trobar el temps per estudiar els nivells superiors de les terres d'argila per localitzar restes d'eines i estris usats pels humans. De fet, ja han trobat peces de quars tallades per fer puntes o eines de tall per escorxar animals i caçar.

Mentrestant, a la URV posaran a punt els dos animals trobats aquest any i s'espera que una còpia de cadascun tornarà ben aviat a Caldes. També s'espera que s'aconseguirà tenir un museu de manera imminent per allotjar-hi aquestes reproduccions o els mateixos originals, en funció de les condicions que s'acordin amb la URV.

Publicada al diari "El Punt", el dia 31 de maig de 2006 - Laura Portal - Caldes de Malavella

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)