Emporion ressorgeix

Vist: 3193
Els arqueòlegs treballant a la platja d'Empúries. Foto: ACN, l'Escala
Els arqueòlegs treballant a la platja d'Empúries. Foto: ACN, l'Escala

Un temporal de llevant va posar al descobert restes de l’antiga ciutat grega datades del segle VI aC a la platja d’Empúries , on es fa una excavació d’urgència.

A principis de març, un fort temporal de llevant va provocar destrosses al passeig de l’Escala i també a la platja del Moll Grec, a tocar de les ruïnes d’Empúries. La llevantada va erosionar part de les dunes que hi ha a la zona i va posar al descobert restes de l’antiga ciutat grega.

Segons ha explicat la directora del MAC-Empúries, Marta Santos, tenien coneixement de l’existència d’aquesta prolongació de la ciutat fins a la mar. De fet, diu, “sabem que les restes, lògicament, continuen sota la duna fins a enllaçar amb la ciutat grega”. El Museu d’Arqueologia va alertar la Generalitat de la troballa i el departament de Cultura va decidir fer-hi una excavació d’urgència, que va començar fa dues setmanes i que acabarà la setmana que ve. Després es tornarà a cobrir de sorra per tal que la platja recuperi la seva imatge original.

Santos assegura que la troballa és important perquè les restes es troben en molt bon estat de conservació, molt més que no s’esperava. A més, correspondrien al moment inicial de l’ocupació grega, a l’entorn de la segona meitat del segle VI aC. “Ens dona una informació molt valuosa per reconstruir com era l’antiga línia de costa i també sobre com era la relació que la ciutat tenia amb la mar”, insisteix.

L’arqueòloga que dirigeix els treballs, Anna Maria Puig, assegura que es va decidir actuar “ràpidament” perquè l’exposició de les restes trobades a les inclemències del temps podria provocar que s’erosionin més. “Es tracta d’unes construccions fetes al subsòl de la platja i creiem que són restes de cases o de magatzems”, assegura.

Per ara, encara no poden concretar-ho amb exactitud, però han trobat algun pou i diversos estrats que els permetran de datar les diferents fases d’ocupació de l’espai. “El que sabem és que s’han de situar en el context de la ciutat grega”, diu. En aquest sentit, detalla que es tractaria de construccions anteriors aixecades al subsòl de l’edifici situat a l’àgora, l’estoa, un espai dedicat a les transaccions mercantils durant l’època hel·lenística.

El d’Empúries és el sol jaciment de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega (Emporion) amb les d’una ciutat romana (Emporiae). El primer establiment dels grecs data precisament del segle VI aC en una petita illa davant la costa del golf de Roses (palaia polis, la ciutat antiga), tot i que després es van desplaçar a terra ferma per fundar el que es coneix com la neàpolis, la ciutat nova. L’any 218 aC, el port emporità va servir de punt d’entrada a la península per a les tropes romanes en la seva lluita contra l’exèrcit cartaginès.

Entre els segles VI aC i V dC, Empúries va esdevenir un important port i enclavament comercial, a més de convertir-se en el primer campament romà de la península i en ciutat romana.

Publicada al diari "El PuntAvui", 24 de maig de 2018 - ACN - L'Escala 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)