L’Escala compra 33 hectàrees al sector de Vilanera

Vist: 2291
Sector de Vilanera a l'Escala. Foto: El Punt Avui 2018-07-29
Sector de Vilanera a l'Escala. Foto: El Punt Avui 2018-07-29

L’Ajuntament exerceix el preacord signat i adquireix terreny a tocar del mas. La compra de patrimoni arriba quinze anys després de la frenada del projecte de la construcció d’un camp de golf.

La compra de terrenys al sector de Vilanera a l’Escala és un compromís públic fet l’any 2009, una voluntat transformada en forma de declaració d’intencions, protocol que va signar per part de la Generalitat el llavors conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Era l’any 2015 quan Ajuntament i Generalitat van sospesar d’adquirir a mitges les edificacions del sector (uns 2.700 m²) i 36 hectàrees de terreny. Això darrer és el que s’acaba de materialitzar aquesta setmana. De fet, la junta de govern de l’Escala ja ha donat el vistiplau a l’acords amb els propietaris dels terrenys aquest darrer mes i aquesta mateixa setmana s’ha fet arribar a l’oposició la informació que permet destinar aquests 180.000 euros de romanent de tresoreria a la compra d’aquest espai.

La compra de les 33 hectàrees de terreny de Vilanera és un pas simbòlic que comença a tancar el cercle d’un triomf històric de l’ecologisme ara fa 15 anys. Aquella victòria ecologista en vista de l’intent de convertir aquell espai en un camp de golf de 18 forats i 327 habitatges va convertir Vilanera en un símbol contra l’especulació urbanística. Ara la nova realitat pot continuar protegint aquest connector biològic únic a Catalunya entre dos parcs naturals en el principi d’un projecte que l’ha de portar a transformar-se en una mena de centre d’interpretació dels parcs naturals situat en un lloc clau, entre el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

La compra de les 36 hectàrees de terreny circumdant del mas s’ha tancat per un preu de 180.000 euros, una xifra que pot assumir l’erari municipal sense cap suport de ningú més. Per completar el cercle, l’Escala necessita tancar les enteses i segellar les voluntats d’institucions superiors, en especial la Generalitat, que, a través de diversos consellers (Santi Vila i Josep Rull, els darrers) s’han mostrat favorables a adquirir aquest patrimoni, a mitges amb l’Ajuntament. Aquesta operació podria apropar-se en conjunt als 2 milions d’euros.

L’Ajuntament continua portant les gestions amb discreció però necessita l’aval definitiu de la Generalitat per completar-ho. La dificultat arriba pel fet que hi hauria d’haver tres conselleries implicades.

Caldrà reblar el clau amb la compra del mas per transformar-lo en el centre d’interpretació que, més enllà de la protecció completa que suposa convertir-ho en espai de titularitat pública, ajudaria a reivindicar-ho.

Pugna judicial decantada per la Comissió Jurídica Assessora.

La lluita contra el projecte de construcció d’un camp de golf i 327 habitatges al paratge de Vilanera a l’Escala va tenir el moment més efervescent l’any 2002. El camp es veia a prop, els promotors anunciaven que al cap d’un any i mig estaria en marxa i Salvem Vilanera va intensificar la seva protesta aquell any. Hi va haver manifestacions i fins i tot un acte de dejuni la darrera setmana de desembre.

Que urbanísticament el projecte estava calent era una evidència. Els fets ja entrat el 2003 van donar la raó als opositors, que deien que calia estar amatents. Entre les moltes batalles judicials promogudes per entitats ecologistes aglutinades en Salvem Vilanera, l’element que va decantar la balança a favor dels detractors del projecte que volia transformar les 109 hectàrees d’aquest espai en un complex amb camp de golf de 18 forats, una urbanització de 327 habitatges, un hotel i un edifici de serveis va ser el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora (CJA), emès el 8 de maig del 2003 i que es va conèixer poc després, pel qual els terrenys tornaven a ser sòl no urbanitzable un cop transcorreguts els quatre anys de termini per iniciar la urbanització, temps que havia començat a comptar el 1993. Aquella decisió va fer reconsiderar els plantejaments i va abocar el projecte al fracàs. Un encert confirmat amb el temps.

Un espai d’especial protecció arqueològica.

La compra d’aquestes 36 hectàrees té com a finalitat última completar els espais lliures públics de l’Escala i també impulsar la protecció del paisatge i permetre difondre els valors dels dos parcs naturals que connecta, però també ajudarà a fer un pas ferm en el camí de segellar completament la cobertura com a espai de protecció arqueològica (EPA), una declaració que el paratge va rebre l’any 2016.

A final dels anys noranta del segle XX, una empresa especialitzada va efectuar uns sondejos i cinc rases al paratge de Vilanera amb voluntat d’explotar en el futur possibles jaciments. Aquelles prospeccions ja van servir per deixar evident que la potencialitat de l’espai era gran. Aquest argument va anar llavors a favor de la lluita ecologista que volia evitar el camp de golf.

L’interès arqueològic, però, amb els anys ha anat a més. En unes excavacions recents a la zona es va descobrir una estructura funerària del neolític mitjà. En aquelles primeres prospeccions dels anys noranta es va descobrir una necròpolis datada d’època de pas de l’edat de bronze final a l’edat de ferro, un assentament ibèric, l’estructura d’una vil·la romana i restes medievals del segle XI al XII. La descoberta, però, més remarcable va ser una necròpolis datada entre la segona meitat del segle VII aC i mitjan segle VI aC, amb una extensió que es va estimar de 6.000 m², 700 m² dels quals es van excavar, on va destacar molt especialment la troballa de diversos vasos ceràmics d’origen fenici, un fet excepcional.

Publicada al diari "El PuntAvui", 29 de juliol de 2018 - Joan Puntí - Foixà 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)