microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

2 pergamins cosits: 83x54, 63x54 cm. En el dors del document hi ha escrit "Capbreu de Sauleda i Sant Miquel".

Arxiu patrimonial Cruïlles Peratallada. Catàleg general dels documents: C. 689

1339, maig, 21

12 de les calendes de juny de 1339

Capbrevació feta per diferents particulars de les parròquies de Sant Iscle de Sauleda. de Sant Miquel de Cladells i de Santa Margarida de Vallors a favor de Berenguer de Farners, cavaller : Pere de Viladecans, hereu i propietari del mas Viladecans de la parròquia e Sant Iscle de Sauleda; Ramon Barceló de Mas Esteve i la seva esposa Raimunda, hereus i propietaris del mas Barceló de la parròquia de Santa Margarida de Vallors; Berenguer Joan Pelegrí hereu i propietari del mas Joan Pelegrí de la parròquia de Santa Maria de Vallors; Arnau d'Illa devall, i la seva esposa Elisenda, hereu i propietari de la borda anomenada Pins devall de la parròquia de Sant Miquel de Cladells; Guillem d'Iglésia, hereu i propietari el mas Iglésia de la parròquia de Sant Miquel de Cladells; els quals es reconeixen per raó de dits masos homes propis i solius de l'esmentat senyor, a l'Igual que Maria, vídua de Pere Riera. Arnau de Cendrosa, hereu i propietari del mas Cendrosa de la parròquia de Sant Miquel de Cladells, reconeix tenir per dit senyor una peça de terra en dita parròquia.

Escrivà: Berenguer de Carboxí.

Arxiu patrimonial Cruïlles Peratallada. Catàleg general dels documents: C. 722. 4 pergamins cosits, en el dors hi diu «Capbreu de Sant Miquel de Cladells Nº 8»

1339, maig, 22

11 de les calendes de juny de 1339

Capbrevació feta per diferents particulars a favor del venerable Berenguer de Farners, cavaller, dels masos, bordes, masoveries, homes i dones de les parròquies de Sant Miquel de Cladells, Sant Iscle de Sauleda i Santa Margarita de Vallors: Jaume Coronell, propietari del mas Coronell; Pere de Boix i la seva esposa Elisenda, pel seu mas Boix; Pere de Castellar i la seva esposa, pel mas Castellar; Donat de Sant Salvi i la seva esposa; Pere Mas pel mas sa Illa; Bonanant d'Illa devall, pel seu mas Illa; Arnau Cendrosa pel seu mas Cendrosa; Jaume de Celler, pel seu mas Celler. Ferrer d'Illa demont, pel seu mas Illa demont; Pere Valent del Vilar pel mas Valent del Vilar; Francesc de Clopers, pel mas Clopers; Arnau de Pins devall, pel mas Pins devall; Berenguer de Pins demont i la seva esposa Agnès, pel mas Pins demont. Guillem d'Iglésia pel mas Iglésia; Bernat de vilar, pel mas Vilar; Bernat de Puig Subirà, pel mas Puig Subirà. Maria vídua de Pere Riera; Pere de Viladecans, pel mas Viladecans de la parròquia de Sant Iscle de Sauleda, Andreu de Bellveí pel mas Bellveí, parròquia de Sant Iscle de Sauleda; Berenguer de (...) i Alamanda la seva esposa, pel mas (...), de la parròquia de Santa Margarida de Vallors; Jaume de Puig ses Penyes, pel mas Puig ses Penyes; Arnau de (...), pel mas (....) de la parròquia de Santa Margarida de Vallors; Ferrer de ses Penyes, pel mas Ses Penyes, de la parròquia de Santa Margarida de Vallors; Guillema, esposa del difunt Bernat de Ridecas, pel mas Ridecas de la parròquia de Santa Maria de Vallors; Sibi·la, filla del difunt Jaume Blanch, pel mas Blanch de la parròquia de Santa Maria de Vallors.

Escrivà: Berenguer de Carboxí, notari del castell de Farners.

Informació extreta de:
Llibre "Els Farners: vassalls de senyors i senyors de pagesos," de Pere Gifre i Santi Soler, editat pel Centre d'Estudis Selvatans

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)